Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Turecko: Kurdom ani opozícii Erdoganove reformy nestačia

Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP Photo

Politickí analytici pripomínajú, že šesť mesiacov pred voľbami do miestnych samospráv sa Erdogan snaží zlepšiť svoje postavenie.

Istanbul 1. októbra (TASR) - Vodcovia kurdskej komunity v Turecku vyjadrili sklamanie nad balíkom demokratických reforiem, ktoré v pondelok v Ankare oznámil turecký premiér Recept Tayyip Erdogan.
Tisíce demonštrantov vyšli preto v pondelok večer do ulíc Diyarbakiru, jednej z kurdských metropol na východe Turecka, aby Erdogana vyzvali k zásadnejším reformám.

Kurdským lídrom, ako v ich mene deklarovala jedna z poslankýň tureckého parlamentu Gültan Kišanaková, spolupredsedníčka kurdskej Strany mieru a demokracie (BDP), nestačí návrh vlády, aby sa neštátnych školách mohlo vyučovať aj v iných jazykoch ako turečtine, ani súhlas s používaním iných jazykov v predvolebných kampaniach, či zníženie percentuálnej hranice pre vstup politických strán do parlamentu. Kurdi podľa jej slov žiadajú inštitucionálne uznanie svojho národa, primeraný štatút pre Kurdistan a oslobodenie väzneného vodcu Strany kurdských pracujúcich (PKK) Abdullaha Öcalana.

Podľa poslanca BDP Ertugrula Kürkčüa Erdoganov reformný balíček nenapĺňa základné očakávania Kurdov. Zdôraznil, že vládny návrh neprospeje mierovému procesu medzi vládou a PKK. Dodal, že navrhovaný volebný systém je pokusom "uväzniť" jeho stranu BDP "v špecifickom (kurdskom) regióne".

"Kurdský ľud mal isté očakávania: zmenu zákona o politických stranách a voľbách, zrušenie prahu pre vstup do parlamentu a rovné zastúpenie v miestnych zákonodarných zboroch. Nič z toho nie je v balíku reforiem, ktorý sa tvári ako krok smerom k implementácii miestnej správy," dodal.

S Erdoganovým návrhom nie je spokojná ani najvplyvnejšia opozičná Republikánska ľudová strana (CHP), aj keď jej líder Kemal Kiličdaroglu uviedol, že konečný verdikt strana zverejní, keď sa dôkladne oboznámi s dokumentom, napísal dnes turecký denník Hürriyet.

Poslanec CHP Akif Hamzačebi uviedol, že reformy sú vágne, nespĺňajú očakávania voličov a sú vzdialené potrebám občanov v oblasti demokratizácie Turecka.

Podpredseda CHP Gürsel Tekin vyhlásil, že jediné nové vládne opatrenia, ktoré kvituje, sa týkajú oblasti boja so zločinmi spáchanými z rasovej či náboženskej nenávisti a opatrenia proti diskriminácii. Podotkol tiež, že tieto návrhy sa priamo týkajú v prvom rade premiéra Erdogana, aj keď on si to neuvedomuje, lebo "sa odcudzil" realite a "toto odcudzenie sám stvoril".

Politickí analytici pripomínajú, že šesť mesiacov pred voľbami do miestnych samospráv sa Erdogan snaží zlepšiť svoje postavenie, ktoré bolo otrasené začiatkom leta po sérii masových protivládnych demonštrácií a najmä brutálnymi zásahmi bezpečnostných zložiek proti ich účastníkom. Tí premiérovi stále vytýkajú "islamistický smer" jeho politiky.