Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Medzi Tureckom a Sýriou to vrie, prezident vyzýva, aby veľmoci konali

Ľudia a bezpečnostní pracovníci utekajú po mínometnom útoku v tureckom meste Akcakale na hraniciach so Sýriou 3. októbra 2012. Foto: TASR/AP

Turecký prezident vyzval medzinárodné spoločenstvo na kroky ohľadom Sýrie.

Hacipasa 8. októbra (TASR) - V Sýrii sa realizujú najhoršie scenáre, uviedol dnes turecký prezident Abdullah Gül a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby konalo.

Gül novinárom v Ankare tiež povedal, že Turecko bude naďalej robiť kroky na ochranu svojich hraníc. Zdôraznil, že turecká vláda neustále konzultuje s armádou a okamžite robí všetko potrebné, pričom v tom budú pokračovať.

Turecká armáda dnes uskutočnila odvetný útok na Sýriu za mínometnú strelu, ktorá dopadla do juhotureckej provincie Hatay. Armáda reaguje odvetnými útokmi už šiesty deň.

Vládne jednotky obsadili povstaleckú štvrť v Homse



Sýrskym vládnym jednotkám sa dnes prvý raz po niekoľkých mesiacoch podarilo dostať do povstalcami ovládanej štvrte mesta Homs.

Vládne jednotky, bojujúce proti povstalcom snažiacim sa o zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, už štyri dni bombardujú 12 štvrtí obliehaného mesta.

Povstalecký bojovník prostredníctvom internetovej služby Skype pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že Asadova armáda sa prvý raz po mesiacoch dostala do štvrte al-Kálidija. Vládni vojaci obsadili budovy, z ktorých sa povstalci stiahli.
V nedeľu tureckí vojaci vypálili odvetnú delostreleckú salvu na Sýriu za sýrsku strelu, ktorá dopadla v tureckom pohraničnom meste Akcakale.

Turecká armáda uskutočnila ďalší odvetný útok na Sýriu



Turecká armáda dnes uskutočnila odvetný útok na Sýriu za mínometnú strelu, ktorá dopadla do juhotureckej provincie Hatay, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Išlo už o šiesty deň po sebe, keď turecká armáda reagovala odvetnými útokmi. Strela, vypálená v Sýrii, dopadla popoludní na turecké územie v okrese Hacipasa, 150 až 200 metrov od turecko-sýrskej hranice.

V nedeľu turecká armáda vypálila odvetnú delostreleckú salvu na Sýriu za sýrsku strelu, ktorá dopadla v tureckom pohraničnom meste Akcakale.