Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump: Vojenská prehliadka by bola príliš drahá, možno bude o rok

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Biely dom vo februári potvrdil, že Trump bol uchvátený vlaňajšou vojenskou prehliadkou v Paríži pri príležitosti Dňa dobytia Bastily.

Washington 17. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že ruší prípravy na tohtoročnú vojenskú prehliadku v uliciach Washingtonu, pretože jej cena "hriešne vysoká".

Trump na Twitteri obvinil miestnych politikov z nadmerného predražovania, aj keď predpokladaná cena 92 miliónov dolárov (81 miliónov eur) sa prevažne týkala výdavkov Pentagónu na lietadlá, výzbroj a personál.

Šéf Bieleho domu sa vyjadril, že "možno niečo urobíme budúci rok, keď sa cena VÝRAZNE ZNÍŽI". Neuviedol však, akým spôsobom by sa mala znížiť. Oznámil tiež, že 11. novembra si pripomenie koniec prvej svetovej vojny na prehliadke v Paríži.

Ministerstvo obrany Spojených štátov už vo štvrtok oznámilo rozhodnutie odložiť vojenskú prehliadku v hlavnom meste, ktorú nariadil tento rok usporiadať Trump. Podujatie malo predchádzať novembrovým oslavám Dňa veteránov, podľa hovorcu Pentagónu sa však ozbrojené sily najnovšie dohodli s Bielym domom, že "budú hľadať príležitosti (až) v roku 2019", informovala agentúra AP.

Biely dom vo februári potvrdil, že Trump bol uchvátený vlaňajšou vojenskou prehliadkou v Paríži pri príležitosti Dňa dobytia Bastily a nariadil americkému ministerstvu obrany, aby usporiadal podobnú prehliadku vo Washingtone. Trump bol prvým americkým prezidentom od Georgea Busha v roku 1989, ktorý bol účastníkom uvedenej vojenskej prehliadky vo Francúzsku.