Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump tvrdí, že by určite požiadal Čínu o vyšetrovanie Bidenovcov

Americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Joe Biden je momentálne favorizovaným kandidátom na nomináciu americkej demokratickej strany do budúcoročných prezidentských volieb, v ktorých tak pravdepodobne bude Trumpovým súperom.

Washington 3. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že by "určite" rozmýšľal o tom, že osloví čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga so žiadosťou o začatie vyšetrovania voči svojmu politickému rivalovi, bývalému americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi.

Novinárom v Bielom dome povedal, že Joea Bidena a jeho syna Huntera by mala začať vyšetrovať Ukrajina, a rovnako by mala postupovať aj Čína, píše agentúra AFP. Podľa Trumpa ide o krajiny, kde sa mohli Bidenovci dopustiť korupčného konania.

"Určite je to niečo, o čom môžeme začať premýšľať," povedal Trump na margo možného oslovenia Pekingu. "Ak by to bolo na mne, odporučil by som, aby začali Bidenovcov vyšetrovať," dodal.

Trump vyvolal na americkej politickej scéne vlnu pobúrenia, keď nedávno vyšlo najavo, že v júli telefonicky nabádal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Ukrajina "vytiahla špinu" na Bidena alebo jeho syna Huntera, pôsobiaceho v predstavenstve ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, ktorej činnosť vyšetruje ukrajinský protikorupčný úrad.

Joe Biden je momentálne favorizovaným kandidátom na nomináciu americkej demokratickej strany do budúcoročných prezidentských volieb, v ktorých tak pravdepodobne bude Trumpovým súperom.

Konverzácia oboch prezidentov je jedným z predmetov sťažnosti, ktorú podal americkému Kongresu nemenovaný informátor v polovici augusta. Na základe sťažnosti začala predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok konanie smerujúce k tzv. impeachmentu (ústavnej žalobe) voči Trumpovi.