Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trump hovoril s Mayovou a Macronom po útokoch v Sýrii

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Lídri sa podľa Bieleho domu zhodli, že vzdušné útoky v Sýrii boli úspešné a potrebné na odradenie použitia chemických zbraní v budúcnosti.

Washington 15. apríla (TASR) - Americký prezident Donald Trump hovoril v sobotu s lídrami Francúzska a Spojeného kráľovstva o spoločnej vojenskej operácii týchto troch krajín v Sýrii z uplynulej noci. S odvolaním sa na oznámenie Bieleho domu o tom informuje agentúra AP.

Trump hovoril individuálne s britskou premiérkou Theresou Mayovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom po leteckých úderoch, ktoré mali potrestať režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za chemický útok proti civilistom v meste Dúmá pri Damasku.

Lídri sa podľa Bieleho domu zhodli, že vzdušné útoky v Sýrii "boli úspešné a potrebné na odradenie" použitia chemických zbraní v budúcnosti.

Americký viceprezident Mike Pence predtým povedal, že Spojené štáty urobili morálne správnu vec, keď v odvete za útok na civilistov udreli na sýrske zariadenia súvisiace s chemickými zbraňami.

Pence uviedol, že letecký úder bol úspešný a bez hlásených civilných obetí. Operácia podľa neho "významne narušila" a "zdegradovala" potenciál sýrskeho režimu, pokiaľ ide o chemické zbrane, pričom misia bola "úplne splnená".

Viceprezident tiež zdôraznil, že Trump dal jasne najavo pripravenosť USA "pokračovať v tomto úsilí". Damask tak bude čeliť dôsledkom, ak znova použije chemické zbrane.

Prečítajte si aj: