Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump bude vetovať rezolúciu na zablokovanie stavu núdze

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

VETO! napísal Trump po hlasovaní na Twitteri.

Washington 14. marca (TASR) - Americký prezident Donald Trump vo štvrtok zopakoval, že bude vetovať rezolúciu, ktorá má zablokovať jeho rozhodnutie o vyhlásení stavu núdze na južnej hranici Spojených štátov. Vyjadril sa tak bezprostredne po hlasovaní Senátu amerického Kongresu, ktorý zmienené uznesenie odobril.

"VETO!" napísal Trump po hlasovaní na Twitteri.

Zmienenú rezolúciu odsúhlasila ešte pred Senátom koncom februára aj Snemovňa reprezentantov, druhá komora Kongresu, v ktorej majú na rozdiel od Senátu väčšinu kresiel demokrati.

Štvrtkovým schválením v Senáte však Kongres vôbec po prvý raz využil svoju právomoc zablokovať prezidentovo nariadenie. Za rezolúciu hlasovalo v Senáte v okrem demokratov aj 12 republikánov. Uznesenie Senát schválil pomerom hlasov 59:41.

Trump už vopred avizoval, že ak sa rezolúciu schvália obe komory Kongresu, využije po prvý raz svoje právo veta. Následné prelomenie jeho veta Kongresom, je už podľa AP nepravdepodobné, keďže je naň potrebná dvojtretinová väčšina hlasov.

Prezidentovo nariadenie núdzového stavu by však mohli ešte zablokovať americké súdy.

Trump vyhlásil stav núdze na americko-mexickej hranici 15. februára, čím si chce zaistiť dostatok financií na výstavbu pohraničného múru, ktorá patrila k jeho hlavným predvolebným sľubom.

Tento krok napadlo súdnou cestou 16 štátov USA. Trumpova vláda bude musieť pred súdom dokázať, že situácia v súvislosti s nelegálnou migráciou na južnej hranici krajiny je skutočne taká vážna, že si vyžaduje vyhlásenie stavu núdze.

Kritici tvrdia, že situácia nie je zďaleka taká dramatická a že sa Trump len pokúša obísť americký Kongres, aby získal peniaze na výstavbu pohraničnej bariéry.