Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Torra je oddaný nezávislosti Katalánska, vyzýva Sáncheza na rokovania

Nový katalánsky premiér Quim Torra (vpravo). Foto: TASR/AP

Ešte z pozície lídra opozície Sánchez síce kritizovali snahy Madridom zosadeného katalánskeho vedenia o dosiahnutie nezávislosti, nedávno však sľúbil "stavať mosty".

Madrid/Barcelona 2. júna (TASR) - Nový katalánsky premiér Quim Torra v sobotu vyhlásil, že je oddaný dosiahnutiu nezávislosti Katalánska a chce začať rokovať s novým predsedom španielskej vlády Pedrom Sánchezom.

"Táto vláda je odhodlaná posunúť sa smerom k nezávislému štátu vo forme republiky," povedal Torra po tom, čo sa jeho vláda ujala moci v regióne, čím sa automaticky zručil dohľad Madridu nad Katalánskom uvalený vlani na jeseň v dôsledku snáh katalánskeho vedenia o vyhlásenie nezávislosti.

Dnešným sľubom jej premiéra a 13 členov - šiestich žien a siedmich mužov - sa po siedmich mesiacoch automaticky skončil dohľad Madridu nad Katalánskom, ktoré sa opäť vracia k autonómnej správe.


Katalánska vláda sa ujala úradu v sobotu napoludnie, zhruba hodinu po tom, ako v Madride zložil pred kráľom Filipom VI. svoj sľub nový premiér Pedro Sánchez.

Torra v sobotu vo svojom príhovore Sáncheza vyzval, aby spolu "hovorili, zaoberali sa (katalánskym problémom), išli do rizika". "Musíme si spoločne sadnúť za stôl a rokovať, vláda s vládou. Takto to už ďalej nemôže pokračovať, už ani jediný deň navyše," vyhlásil Torra.

Ešte z pozície lídra opozície Sánchez síce kritizovali snahy Madridom zosadeného katalánskeho vedenia o dosiahnutie nezávislosti, nedávno však sľúbil "stavať mosty" s novou katalánskou vládou.


Agentúra CNA uviedla, že obrad zloženia sľubu bol viac emotívny a symbolický ako formálny. Viacerí z prítomných mali oblečenie žltej farby či na odeve stužku žltej farby, ktorá sa stala farbou boja za katalánsku nezávislosť.

Počas obradu zazneli aj výzvy na mobilizáciu za oslobodenie väznených vodcov boja za nezávislosť Katalánska a na podporu tých, ktorí sú v exile. V sále týchto "politických väzňov" a politikov v exile pripomínalo prázdne kreslo so žltou mašľou.