Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Jeruzaleme žiadali prepustenie rukojemníkov z Pásma Gazy

Rodiny a podporovatelia odhadovaných 240 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Gaze dokončili poslednú časť päťdňového zhromaždenia solidarity vyzývajúceho na ich návrat z Tel Avivu do kancelárie predsedu vlády v Jeruzaleme, sobota 18. novembra 2023. Rukojemníkov, väčšinou izraelských občanov, uniesli počas brutálneho cezhraničného útoku Hamasu v Izraeli zo 7. októbra a odvtedy sú v enkláve držaní. Foto: TASR/AP

Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu a ďalších skupín po vpáde do Izraela približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy.

Jeruzalem 18. novembra (TASR) - Tisíce ľudí vrátane rodín rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy pochodovali v sobotu ulicami Jeruzalema, pričom vyzvali izraelskú vládu, aby urobila viac pre prepustenie týchto osôb zo zajatia. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA

Príbuzní a priatelia približne 240 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom sa v utorok vydali z Tel Avivu na takmer 70-kilometrový protestný pochod do Jeruzalema, aby takýmto spôsobom lobovali za oslobodenie svojich blízkych. Do Jeruzalema dorazili v sobotu.

Účastníci pochodu niesli izraelské vlajky a fotografie osôb, ktorých uniesli militanti Hamasu. Pri oficiálnom sídle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sa k nim pripojili davy ľudí, ktorí niesli žlté balóny s nápisom "Priveďte ich domov".

Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu a ďalších skupín po vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy. Štyria z rukojemníkov boli neskôr prepustení a jeden ďalší bol oslobodený počas vojenskej operácie, približuje agentúra DPA. Dosiaľ však nie je jasné, koľko zvyšných rukojemníkov je ešte nažive.