Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Účasť na oslavách Thatcherovej úmrtia v Londýne nenaplnila očakávania

Polícia počas osláv úmrtia Margaret Thatcherovej na Trafalgarskom námestí v Londýne. Foto: TASR/AP Photo

Dve stovky nadšencov, ktorí sa nedali odradiť ani nepriaznivým daždivým počasím, tancovali za hlasného bubnovania a popíjali šampanské.

Londýn 14. apríla (TASR) - Na pouličných "oslavách" v centrálnom Londýne pri príležitosti nedávneho úmrtia dlhoročnej britskej premiérky Margaret Thatcherovej sa zúčastnilo len okolo dvesto osôb, aj napriek tomu, že sa odhadovala omnoho väčšia účasť. Informovala o tom včera (13. apríla) agentúra Reuters.

Organizátori zhromaždenia z radov ľavicových aktivistov avizovali tisícky účastníkov, ktorí sa mali stretnúť na londýnskom Trafalgar Square. Starosta hlavného mesta Boris Johnson v súvislosti s plánovanými oslavami dokonca varoval pred možnými nepokojmi.

"Na túto príležitosť som čakal tridsať rokov. Najlepší deň v mojom živote," povedal pre Reuters jeden z účastníkov v tričku s nápisom "Radujte sa, radujte sa, Thatcherová je mŕtva."

Dve stovky nadšencov, ktorí sa nedali odradiť ani nepriaznivým daždivým počasím, tancovali za hlasného bubnovania, popíjajúc šampanské a mávajúc transparentmi s nenávistnými heslami na adresu konzervatívnej političky.



Iba menšie potýčky s políciou

Účasť na oslavách Thatcherovej úmrtia v Londýne nenaplnila očakávania.
Foto: TASR/AP Photo
Zhromaždenie malo skôr pokojný priebeh, avšak došlo aj k menším potýčkam s políciou. Do akcie bolo nasadených asi dvesto policajtov a príslušníkov bezpečnostných jednotiek.

Podobné zhromaždenia, ktoré vyvolala pondelňajšia smrť 87-ročnej expremiérky, sa tento týždeň uskutočnili aj v londýnskej štvrti Brixton a v mestách Liverpool, Glasgow, Derry a Belfast.

Pohreb bývalej britskej premiérky, ktorá zomrela v pondelok v ranných hodinách v dôsledku mozgovej príhody, sa uskutoční 17. apríla v Londýne. Posledná rozlúčka bude v Katedrále sv. Pavla za účasti britskej kráľovnej Alžbety II. s manželom, vojvodom z Edinburghu.