Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Thajsko zažíva vlnu horúčav, vyžiadali si už 30 životov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obzvlášť vysoké teploty (až do 45,9 stupňov Celzia) zaznamenali v stredu aj v Mjanmarsku, pričom sa očakáva, že ešte porastú.

Bangkok 25. apríla (TASR) - Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok. Očakáva sa, že hodnota tepelného indexu sa vyšplhá až na 52 stupňov Celzia. Ide o ukazovateľ pocitovej teploty, ktorý zohľadňuje vlhkosť, rýchlosť vetra a ďalšie faktory, pričom v Bangkoku momentálne dosahuje "mimoriadne nebezpečnú" úroveň.

Extrémne horúčavy postihli tento týždeň časti južnej a juhovýchodnej Ázie. Na Filipínach v dôsledku nich došlo k prerušeniu výučby na školách a v Bangladéši sa veriaci modlili za prehánky. Obzvlášť vysoké teploty (až do 45,9 stupňov Celzia) zaznamenali v stredu aj v Mjanmarsku, pričom sa očakáva, že ešte porastú. Apríl je v tejto oblasti zvyčajne obzvlášť teplým mesiacom, tento rok sú však horúčavy ešte horšie v dôsledku klimatického javu El Niňo.

Thajské ministerstvo zdravotníctva v stredu večer uviedlo, že od 1. januára do 17. apríla zomrelo v dôsledku úpalu 30 ľudí. Vlani pritom za celý rok pritom zaznamenali 37 takýchto úmrtí.

Thajské úrady teraz vyzývajú starších ľudí a osoby so zdravotnými komplikáciami vrátane obezity, aby zostali doma a pravidelne pili vodu.