Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Teploty za uplynulých 12 mesiacov boli nadpriemerne vysoké

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Teploty za posledných dvanásť mesiacov zároveň prekročili limit otepľovania stanovený parížskou klimatickou dohodou z roku 2015.

Paríž 8. februára (TASR) - Teploty na Zemi v priebehu posledných 12 mesiacov boli o 1,5 stupňa Celzia vyššie oproti predindustriálnej ére. Stalo sa to vôbec po prvýkrát v histórii meraní teplót, oznámila vo štvrtok služba Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy v rámci programu Copernicus (C3S). Nadpriemerne vysoké teploty označila za jasnú "výstrahu pre ľudstvo", informuje agentúra AFP.

Od februára 2023 do januára 2024 sa oteplilo o 1,52 stupňa Celzia oproti predindustriálnej ére (1850 - 1900), potvrdila C3S. Rok 2023 sa tak pravdepodobne stal najteplejším za posledných 100.000 rokov. K rekordnému otepleniu dopomohli javy ako prudké búrky, suchá, požiare, či fenomén zvaný El Niňo, ktoré zosilňuje klimatická zmena.

Teploty za posledných dvanásť mesiacov zároveň prekročili limit otepľovania stanovený parížskou klimatickou dohodou z roku 2015. Bol stanovený na maximálne 1,5 stupňa Celzia voči hodnotám z predindustriálneho obdobia. Podľa vedcov ide o alarmujúcu skutočnosť, hoci ešte neznamená trvalé prekročenie tejto úrovne, ktorá sa posudzuje až v priebehu desaťročí.

Aj uplynulý január bol najteplejším v histórii meraní, informoval Copernicus. Teploty boli celkovo o 1,66 stupňov Celzia vyššie ako bol januárový priemer v predindustriálnej ére. Zároveň išlo v poradí už o ôsmy mesiac za sebou s historicky rekordne vysokými teplotami.

"Rok 2024 sa začína ďalším rekordným mesiacom. Nielenže ide o najteplejší január v histórii, ale práve sme (aj vďaka nemu) zažili aj 12-mesačné obdobie s teplotami o viac ako 1,5 stupňa Celzia vyššími ako v predindustriálnom období," uviedla zástupkyňa riaditeľa služby C3S Samantha Burgessová.