Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taliban prímerie nepredĺži: Útoky pokračovali po celom Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Afganský prezident Ašraf Ghaní oznámil v sobotu jednostranné predĺženie dočasného prímeria, neuviedol však podrobnosti o tom, dokedy by malo trvať.

Kábul 18. júna (TASR) - Po skončení tri dni trvajúceho prímeria si útoky afganského fundamentalistického hnutia Taliban vo viacerých okresoch severoafganskej provincii Fárjáb a neďaleko Kábulu vyžiadali najmenej šesť mŕtvych policajtov a ďalších šiestich zranených, informovala agentúra DPA.

K útokom došlo v nedeľu večer na predmestí Kábulu a v piatich okresoch provincie Fárjáb, povedal pre DPA predseda provinčnej rady Mohammad Tahír Rahmání.

Menšie útoky bojovníkov Talibanu na pozície vládnych síl bez hlásených obetí zaznamenali po skončení prímeria aj v provinciách Baglán, Helmand a Kandahár.

Taliban v nedeľu prostredníctvom svojho hovorcu Zabíulláha Mudžáhida oznámil, že neplánuje rozšíriť trvanie trojdňového prímeria - prvého prímeria za posledných 15 rokov - a ukončí ho v nedeľu, v posledný deň moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný pôstny mesiac ramadán.

Afganský prezident Ašraf Ghaní oznámil v sobotu jednostranné predĺženie dočasného prímeria, neuviedol však podrobnosti o tom, dokedy by malo trvať. Podľa pôvodného vyhlásenia prezidenta mal pokoj zbraní trvať osem dní, a síce do 20. júna.