Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliban neverí procesu s vojakom USA, za masaker sľubuje pomstu

Archívne foto Foto: TASR/AP Photo/Allauddin Khan

"Bola to plánovaná akcia a určite sa pomstíme všetkým americkým silám v Afganistane. Týmto súdnym procesom neveríme," vyhlásil hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid z neznámeho miesta.

Kábul 23. marca (TASR) - Afganský Taliban dnes oznámil, že nedôveruje súdnemu procesu s americkým vojakom, podozrivým zo zastrelenia 17 civilistov v nebezpečnej juhoafganskej provincii Kandahár. Taliban zároveň prisahal pomstu.

"Bola to plánovaná akcia a určite sa pomstíme všetkým americkým silám v Afganistane. Týmto súdnym procesom neveríme," vyhlásil hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid z neznámeho miesta v telefonickom rozhovore pre tlačovú agentúru Reuters.

Rotmajster americkej armády Robert Bales, podozrivý zo zabitia afganských civilistov počas streľby z 11. marca v provincii Kandahár, bude obvinený zo 17 vrážd. Informoval o tom vo štvrtok predstaviteľ Spojených štátov.

Balesa (38) po prevezení z Afganistanu umiestnili do vojenského väzenia v kansaskom armádnom zariadení v Leavenworthe. K súdnemu konaniu zrejme dôjde na jeho domovskej základni blízko mesta Tacoma v štáte Washington. Vojakov civilný obhajca John Henry Browne nedávno vyhlásil, že americké úrady nemajú žiadny dôkaz o tom, čo sa presne stalo, a Bales sa podľa neho na incident nepamätá.



Pre masaker obvinia vojaka Balesa zo 17 vrážd

Americký vojak Robert Bales podozrivý z masakru civilistov v afganskej dedine bude čeliť 17 obvineniam z vraždy. Informovali o tom vo štvrtok americkí predstavitelia.

Predchádzajúca bilancia obetí šialeného útoku, ktorý vážne poškodil americko-afganské vzťahy, bola 16 mŕtvych, vrátane deviatich detí a troch žien.

Seržant Bales je podozrivý, že 11. marca postrieľal dedinčanov v ich domoch v provincii Kandahár. Obvinenia voči nemu ďalej zahŕňajú šesť pokusov o vraždu, útok s priťažujúcimi okolnosťami, zanedbanie povinností a ďalšie porušenia vojenského práva. K oficiálnemu oznámeniu obvinení by malo dôjsť dnes, uviedla agentúra AP.

Pentagón po útoku uviedol, že Balesovi môže hroziť trest smrti. Takýto proces však môže trvať roky, čo je v rozpore s požiadavkou afganských predstaviteľov na rýchly trest, konštatovala BBC. V reakcii na masaker povstalecké hnutie Taliban odvolalo mierové rokovania.