Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Taliban dobyl kontrolný post afganskej armády v provincii Kunár

Provincia Kunár bola už aj minulý víkend dejiskom prudkých bojov medzi Talibanom a spojencami NATO a afganskou armádou.

Kábul 12. apríla (TASR) - Životy najmenej 13 afganských vojakov si dnes vyžiadal útok fundamentalistického hnutia Taliban na vojenské stanovište neďaleko spoločnej hranice s Pakistanom. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Ako spresnil hovorca armády, prestrelka v okrese Nari v provincii Kunár vypukla dnes na svitaní.

Taliban sa medzičasom už prihlásil k zodpovednosti za útok a vyhlásil, že sa zmocnil kontrolného postu afganskej armády.

Provincia Kunár bola už aj minulý víkend dejiskom prudkých bojov medzi Talibanom a spojencami NATO a afganskou armádou. O život vtedy prišiel americký poradca pre jednotky NATO, ale pri nálete lietadiel NATO zahynulo i desať afganských detí a jedna žena. Počas bojovej operácie boli zranení aj štyria príslušníci afganských bezpečnostných zložiek a päť žien.

Hovorca NATO vtedy spresnil, že o pomoc vzdušných síl NATO požiadali jednotky spojeneckej koalície, nie afganské jednotky. Prezident Hamíd Karzaj totiž vo februári afganským jednotkám zakázal žiadať NATO o leteckú podporu, a to najmä v súvislosti s vysokým počtom obetí z radov civilistov po takýchto operáciách.