Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách na Sardínii zvíťazila opozičná kandidátka

Na snímke Alessandra Toddeová (uprostred) prichádza 26. februára 2024 v Cagliari. Foto: TASR/ANSA

Alessandru Toddeovú, poslankyňu za Hnutie piatich hviezd (M5S) spriatelenom s Demokratickou stranou (PD), vo voľbách na Sardínií podporilo 45,3 percent voličov.

Rím 27. februára (TASR) - Talianska pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniovej v utorok utrpela prvú volebnú porážku od svojho nástupu do funkcie v roku 2022. V regionálnych voľbách na talianskom ostrove Sardínia tesne zvíťazila kandidátka stredoľavicovej opozície, informuje agentúra AFP na základe výsledkov po sčítaní 99 percent hlasov voličov.

Alessandru Toddeovú, poslankyňu za Hnutie piatich hviezd (M5S) spriatelenom s Demokratickou stranou (PD), vo voľbách na Sardínií podporilo 45,3 percent voličov. Kandidát vládnej koalície Paolo Truzz, člen Meloniovej krajne pravicovej strany Bratia Talianska, získal 45 percent hlasov.

"Dnes sme dokázali, že pravicu je možné poraziť," uviedla líderka PD Elly Schleinová.

Bývalý premiér a predseda M5S Giuseppe Conte v tejto súvislosti vyhlásil, že "občania Sardínie zatvorili dvere Meloniovej a spol. a otvorili ich alternatíve". "Vzduch sa zmenil," dodal.

Agentúra ANSA medzičasom citovala Truzza - starostu mesta Cagliari -, ktorý podľa jeho slov zvažuje, či požiadať o prepočítanie hlasov nedeľňajších volieb po tom, ako o tejto otázke rozhodne súd.

"Len v Cagliari bolo 1000 neplatných hlasovacích lístkov," povedal Truzz. Podľa strany Bratia Talianska došlo k nezrovnalostiam pri hlasovaní v dvoch menších mestách ostrova.

Toddeová sa tak stane prvou ženou vo funkcii guvernéra autonómneho regiónu Sardínia. V minulosti pôsobila ako námestníčka ministra pre hospodárskych rozvoj v Conteho kabinete a aj vo vláde expremiéra Maria Draghiho.

K jej volebnému víťazstvu na päť ročné funkčné obdobie došlo štyri mesiace pred európskymi voľbami, ktoré budú podľa AFP čerstvou skúškou pre Meloniovú a jej koaličných partnerov - krajne pravicovú Ligu severu Mattea Salviniho a konzervatívnu stranu Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho, ktorý zomrel vlani.