Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež František povzbudil obyvateľov Ostie, aby sa nebáli mafie

Pápež František. Foto: TASR/AP

V roku 2015 bola miestna samospráva v Ostii pod kontrolou talianskej vlády, pretože sa do nej infiltrovali miestne zločinecké klany.

Vatikán 4. júna (TASR) - Pápež František v nedeľu počas omše pod holým nebom na rímskom predmestí Ostia, ktoré je sužované mafiou a zločinnosťou, vyzval tamojších obyvateľov, aby boli statoční a odvážni.

Počas bohoslužby venovanej sviatku Božieho tela pápež miestnych obyvateľov povzbudzoval, aby "búrali sociálne kódy" a zvyky známe v Taliansku pod názvom omerta, ktorých dodržiavanie bráni udávaniu mafiánov.

V roku 2015 bola miestna samospráva v Ostii pod kontrolou talianskej vlády, pretože sa do nej infiltrovali miestne zločinecké klany. V tejto súvislosti boli vznesené obvinenia z vrážd, vydierania, obchodovania s drogami a úpadku v Ostii.

Pápež vo svojom príhovore kritizoval podobné zneužívanie moci a aroganciu, pričom vyhlásil, že ľudia musia cítiť "spravodlivosť, slušnosť a zákonnosť".

Agentúra AP pripomenula, že novinári, ktorí píšu o vplyvných mafiánoch v Ostii, sú často ohrození na zdraví či dokonca živote.