Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František plánuje navštíviť obce zničené zemetrasením

Na archívnej snímke pápež Františe. Foto: TASR AP

František sa dnes modlil za obyvateľov horskej oblasti talianskeho pohoria Apeniny, ktorú v stredu zasiahlo silné zemetrasenie a zničilo tri tamojšie obce.

Vatikán 28. augusta (TASR) - Pápež František plánuje navštíviť zničené oblasti v strednom Taliansku, kde v stredu pri zemetrasení zomrelo najmenej 290 ľudí. Informovali o tom dnes svetové agentúry.

František sa dnes modlil za obyvateľov horskej oblasti talianskeho pohoria Apeniny, ktorú v stredu zasiahlo silné zemetrasenie a zničilo tri tamojšie obce.

"Drahí bratia a sestry, čo najskôr to bude možné, verím, že prídem a navštívim vás, aby som vám osobne priniesol útechu viery a podporu kresťanskej nádeje," povedal dnes František v príhovore pre obete tejto katastrofy počas tradičných modlitieb na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.



V dnešnom nedeľnom posolstve sa pápež ďalej poďakoval záchranárskych službám za ich úsilie a dodal, že sa modlí za mŕtvych a preživších.

Presný termín svojej plánovanej cesty do regiónov Umbria, Lazio a Marche v strednom Taliansku asi 150 kilometrov severovýchodne od Ríma neuviedol.

Talianske múzeá venujú dnešný výťažok na obnovu budov po zemetrasení

Talianske verejné múzeá venujú svoj dnešný výťažok na pomoc pri obnove poškodených budov, ktoré zasiahlo stredajšie zemetrasenie. Informovala o tom agentúra AP.

Silné zemetrasenie zdevastovalo tri historické stredoveké obce v strednom Taliansku. Okrem domov bolo zničených aj množstvo kostolov a iných niekoľko storočí starých kultúrnych pamiatok.

Minister kultúry Dario Franceschini vyzval Talianov, aby dnes "ako prejav plnej solidarity" s obeťami zemetrasenia v hojnom počte navštívili múzeá a archeologické lokality.

Na ilustračnej snímke rímske Koloseum.
Foto: TASR/AP


Myšlienkou dnešnej iniciatívy je použiť umenie pre umenie - využiť bohaté národné kultúrne dedičstvo na pomoc obnoviť a opraviť iné otrasmi zničené umelecké objekty v týchto obciach.

Počet obetí stredajšieho zemetrasenia v horskej oblasti regiónov Umbria, Lazio a Marche v strednom Taliansku asi 150 kilometrov severovýchodne od Ríma dosiahol podľa dnešných odhadov 290.

V úplne zničenom Amatrice zomrelo 229 ľudí, v Accumoli 11 a 49 v meste Arquato del Tronto a dedinke Pescara del Tronto. Zranenia utrpelo 387 ľudí. O svoj domov a strechu nad hlavou prišlo 2500 ľudí.