Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Szijjártó:Blížiace sa voľby sú dôležité z hľadiska suverenity Maďarska

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (uprostred). Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie v panelovej diskusii podčiarkol, že v krízových situáciách uplynulých rokov bolo Maďarsko schopné chrániť svoje záujmy.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu i miestnych samospráv sú mimoriadne dôležité pre úspech v boji za ochranu suverenity Maďarska, pretože ochrana maďarských záujmov bola doteraz možná iba vďaka výnimočnej politickej stabilite. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v juhomaďarskom meste Békés minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šéf maďarskej diplomacie v panelovej diskusii podčiarkol, že v krízových situáciách uplynulých rokov bolo Maďarsko schopné chrániť svoje záujmy.

Pripomenul rýchlu očkovaciu kampaň počas epidémie koronavírusu, úspešný program investičných stimulov a skutočnosť, že Maďarsko sa napriek neuveriteľnému tlaku dokázalo udržať mimo vojny na Ukrajine. "Podarilo sa nám zachovať jediné morálne udržateľné stanovisko, ktoré smeruje k nastoleniu mieru a pomocou ktorého možno zachraňovať ľudské životy a znižovať mieru pustošenia," dodal.

Podľa jeho slov po vypuknutí konfliktu na Blízkom východe sa podarilo priviesť Maďarov z Izraela do vlasti a až na jedného sa všetci rukojemníci maďarského pôvodu dostali z pásma Gazy.

"To všetko bolo možné len preto, že Maďarsko má v Európe výnimočnú politickú stabilitu. Keby sme v takejto situácii neboli, tak by sme sa aj my stali obeťou tlaku liberálneho sveta a nemohli by sme robiť politiku presadzovania národného záujmu," konštatoval Szijjártó.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)