Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Rok 2024 bude pre svet volebným super rokom

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó počas rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Stovky miliónov občanov budú podľa Szijjártóa voliť v Spojených štátoch, Rusku, Indii, Mexiku či v Spojenom kráľovstve.

Budapešť 8. januára (TASR) - Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyjadril v pondelok presvedčenie, že rok 2024 bude pre svet "volebným super rokom". Ešte nikdy sa totiž podľa neho nestalo, aby sa v 78 krajinách sveta konali v jednom roku voľby, ktorých výsledky sa priamo dotknú takmer štyroch miliárd ľudí. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó vo svojom príspevku na Facebooku konkrétne spomenul aj voľby do Európskeho parlamentu. Cieľom Maďarska v týchto voľbách bude podľa neho dosiahnuť to, aby Európska únia napravila svoje doterajšie chyby.

Stovky miliónov občanov budú podľa Szijjártóa voliť v Spojených štátoch, Rusku, Indii, Mexiku či v Spojenom kráľovstve. Keďže takmer polovica svetovej populácie bude môcť pristúpiť k volebným urnám, výsledok tohtoročných volieb bude podľa neho rozhodujúci pre celý svet.

Z maďarského pohľadu budú podľa Szijjártóa mimoriadne dôležité voľby v USA a v Európskej únii, ktoré podľa neho vytvárajú príležitosť na to, aby vojnu, dodávky zbraní a nezmyselné ľudské obete nahradil mier.

"My Maďari budeme tento rok bojovať za to, aby sme Bruselu otvorili oči a aby vedenie EÚ konečne videlo realitu a bolo tak schopné napraviť svoje doterajšie chyby," dodal maďarský minister. Podľa jeho slov sa tento rok bude formovať nový svetový poriadok, v ktorom bude potrebné vynaložiť viac úsilia ako kedykoľvek predtým, aby bolo možné zaručiť fyzickú a ekonomickú bezpečnosť Maďarska a aby sa Maďarsko mohlo zaradilo medzi víťazov nadchádzajúcej éry.

"Medzinárodný liberálny mainstream na nás vždy vyvíjal enormný tlak, no my sme vždy vydržali a vždy sa potvrdilo, že sme urobili správnu vec," tvrdil Szijjártó s tým, že Maďarsko bude aj naďalej pod enormným tlakom. "Neustúpime žiadnemu vydieraniu a nevzdáme sa presadzovania našich národných záujmov," vyhlásil.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)