Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Turci stratili stíhačku, vraj ho zostrelila sýrska protivzdušná obrana

Stíhačka F-4 Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Podľa televíznej stanice CNN Türk sa lietadlo zrútilo do sýrskych teritoriálnych vôd. Osud pilotov je nejasný.

Bejrút 22. júna (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan uviedol, že stále nevie, čo sa stalo s tureckým bojovým lietadlom, ktoré podľa medializovaných informácií dnes zostrelila Sýria nad Stredozemným morom.

"Stratili sme lietadlo a doteraz nemáme žiadne informácie o tom, čo sa stalo a či bolo zostrelené. Spoločne postupujeme so Sýrčanmi na pátracej a záchrannej akcii," uviedol Erdogan na mimoriadnej tlačovej konferencii. Turecký premiér zároveň konštatoval, že nevie ani to, či dvaja piloti stíhačky pád lietadla prežili.

Erdogan dementoval informácie denníka Hürriyet, podľa ktorého sa k zostreleniu stíhačky Sýria priznala a ospravedlnila sa zaň. Na otázky, prečo stroj prelietaval v blízkosti sýrskeho pobrežia, odmietol odpovedať.

Podľa Erdoganových slov turecké lode a helikoptéry pátrajú po pilotoch spolu so sýrskymi plavidlami. Taktiež nemá žiadne informácie ohľadom tvrdení, že sýrske úrady pilotov zadržali. Turecký premiér dodal, že po tlačovej konferencii odchádza na rokovanie s predstaviteľmi armády, na ktorom získa podrobnejšie informácie.

Podľa televíznej stanice CNN Türk sa lietadlo zrútilo do sýrskych teritoriálnych vôd. Televízia ďalej uviedla, že turecká armáda nadviazala kontakt so sýrskymi úradmi, aby získala povolenie na pátraciu akciu po posádke stíhačky F-4.

Lietadlo vyštartovalo z leteckej základne Malatya na juhovýchode Turecka o 10.30 h miestneho času (9.30 SELČ). Podľa novín Zaman sa lietadlo nachádzalo len 12 kilometrov od sýrskeho pobrežia, keď sa s ním stratili kontakt.