Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zostrelíme turecké stíhačky, ak zaútočia na našom území, znie zo Sýrie

Ilustračná snímka. Foto: Ondrej Maliniak

Námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsál Mikdád reagoval takto spôsobom na postup Turecka, zjavne pripravujúceho útoky na kurdskú enklávu v severnej časti Sýrie.

Bejrút 18. januára (TASR) - Sýrska vláda varovala vo štvrtok Turecko, že vzdušné sily Damasku zostrelia každú tureckú stíhačku, ktorá bude útočiť na sýrskom území. Námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí Fajsál Mikdád reagoval takto spôsobom na postup Turecka, zjavne pripravujúceho útoky na kurdskú enklávu v severnej časti Sýrie, informovala agentúra AP.

Mikdád prečítal pred novinármi vyhlásenie, podľa ktorého Sýria bude považovať akýkoľvek nálet alebo pozemnú operáciu Turecka v kurdskej enkláve Afrín za "akt agresie" a porušenie medzinárodného práva.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týždeň vyhlásil, že Turecko začne operácie proti kurdským silám v okrese Afrín na severe Sýrie v priebehu niekoľkých dní.

Uvedená oblasť je pod kontrolou kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu napojenú na kurdské separatistické hnutie v Turecku.