Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecké ostreľovanie nemocnice v Afríne si vyžiadalo 16 mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Desiatky ďalších osôb utrpeli pri ostreľovaní zranenia.

Bejrút 17. marca (TASR) - Najmenej 16 ľudí zahynulo v piatok v kurdskom meste Afrín na severe Sýrie, keď turecké sily ostreľovali tamojšiu jedinú nemocnicu. Desiatky ďalších osôb utrpeli pri ostreľovaní zranenia, uviedol pre agentúru DPA jeden z miestnych lekárov.

Nemocnicu podľa neho "priamo zasiahlo viacero tureckých granátov", pričom terčom tureckej paľby boli aj "pacienti na nemocničných lôžkach". Mesto je ostreľované "bez rozlišovania tisícmi granátov", dodal lekár, ktorého vyjadrenia nebolo možné nezávisle overiť.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že medzi obeťami na životoch sú aj dve tehotné ženy. Intenzívne ostreľovanie podľa nej bráni zdravotníkom dostať sa k zraneným v rôznych častiach Afrínu alebo ich ošetriť v samotnej nemocnici.

"To, čo sa teraz deje v Afríne, je masakra," povedal pre DPA miestny kurdský predstaviteľ Ibráhím Ibráhím.

Agentúra AP uviedla predtým s odvolaním sa na sýrske kurdské sily, že turecké ostreľovanie a nálety v Afríne ovládanom Kurdmi pripravili v piatok o život najmenej 20 civilistov.

Turecké sily už takmer obkľúčili Afrín, keďže sa snažia vyhnať z mesta a okolitého regiónu kurdských bojovníkov. Obyvatelia tvrdia, že trpia nedostatkom chleba, vody a elektriny.

Vo štvrtok bolo vidieť utekať z mesta do susedných dedín stovky civilistov, aby tam našli pomoc a úľavu. Vo vnútri Afrínu sa však údajne ešte stále nachádzajú desaťtisíce civilistov.