Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Tím Kofiho Annana požiadal BR OSN o urýchlené vyslanie pozorovateľov

Foto: TASR/AP

A to i napriek pokračujúcim násilnostiam a z toho vyplývajúceho rizika v krajine.Od začiatku povstania v marci minulého roka ušlo zo svojich domovov pred násilnosťami okolo 230.000 Sýrčanov.

Ženeva 19. apríla (TASR) - Zástupca medzinárodného vyslanca pre Sýriu Kofiho Annana dnes informoval Bezpečnostnú radu OSN, že je potrebné rýchle rozmiestnenie väčšieho počtu pozorovateľov v Sýrii napriek pokračujúcim násilnostiam a z toho vyplývajúceho rizika. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomata, ktorý si neželal byť menovaný.

Jean-Marie Guéhenno povedal 15-člennej rade prostredníctvom videospojenia zo Ženevy, že rozmiestnenie ďalších neozbrojených vojenských pozorovateľov "by malo potenciál zmeniť politickú dynamiku".

Od začiatku povstania v marci minulého roka ušlo zo svojich domovov pred násilnosťami okolo 230.000 Sýrčanov. Na rozdiel od tých, ktorým sa podarilo prejsť cez hranice do susedných krajín, sa však k utečencom na území Sýrie nedostanú humanitárni pracovníci, povedal dnes v Ženeve vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres.

Správa Nórskej rady pre utečencov a ženevského Centra pre monitorovanie vnútroštátnych utečencov odhaduje, že v Sýrii sa teraz nachádza vyše 600.000 ľudí, ktorí ušli zo svojich domovov, čo je jeden z najvyšších počtov vo svete.

Pred začatím povstania bolo takýchto ľudí v Sýrii asi 400.000, zväčša to bol dôsledok vojny s Izraelom v roku 1967.

Podľa medzinárodného nemajú vnútroštátni utečenci takú ochranu, ako utečenci, ktorí opustia vlastnú krajinu.