Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci premenovali námestie v Afríne po Erdoganovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po Erdoganovi premenovali aj tamojší Parlamentný bulvár. Nové mená dostali i ďalšie dva bulváry.

Bejrút 9. augusta (TASR) - Sýrski povstalci, ktorí majú pod kontrolou prevažne kurdskú enklávu Afrín na severe krajiny, premenovali námestie a bulvár v rovnomennom meste po tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Turecké sily a s nimi spriaznení povstalci v marci uchvátili Afrín od kurdských militantov, ktorých Ankara považuje za teroristov. Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že povstalci zmenili názov ústredného námestia v meste Afrín na Erdoganovo námestie.

Po Erdoganovi premenovali aj tamojší Parlamentný bulvár. Nové mená dostali i ďalšie dva bulváry - Bulvár Olivovej ratolesti je odkazom na názov vojenskej operácie, ktorú spustilo Turecko a spriaznení povstalci v Afríne v januári, zatiaľ čo tretí bulvár nesie pomenovanie po sultánovi Saladinovi.

Predstavitelia sýrskych Kurdov obvinili spojencov Turecka zo snahy zmeniť identitu daného regiónu. "Predtým zmenili názvy niekoľkých ulíc v Afríne a teraz zmenili názov hlavného námestia po teroristovi Erdoganovi," povedal pre DPA kurdský činiteľ Ibráhím Ibráhím.

Ilham Ahmad, vysoko postavený činiteľ Sýrskych demokratických síl (SDF), milícií pod kurdským vedením, ktoré sú spriaznené s USA, obvinil povstalcov s kurdskou podporou zo zničenia dedín v Afríne s údajným zámerom zmeniť ich na vojenské zariadenia. "Ide o plánované úklady Turecka zmeniť Afrín na turecký región," povedal.