Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nálety na Ghútu sú časté, záchranári nemajú čas ani počítať telá

Zosilnenie raketovej paľby, delostrelecké ostreľovanie a nálety zabili od nedeľného večera takmer 500 ľudí, uviedlo SOHR. Medzi mŕtvymi je aj vyše 120 detí. Foto: TASR/AP

Bojové lietadlá Damasku a jeho spojencov útočili na povstaleckú oblasť aj v sobotu, teda už siedmy deň po sebe.

Bejrút 24. februára (TASR) - Záchranári v oblasti Východná Ghúta pri sýrskej metropole Damask v sobotu oznámili, že bombardovanie územia je také časté a intenzívne, že im nenecháva dostatočne dlhý čas na spočítanie tiel. Nálety sú jedny z najkrvavejších počas sedem rokov trvajúcej vojny, napísala tlačová agentúra Reuters.

Bojové lietadlá Damasku a jeho spojencov útočili na povstaleckú oblasť aj v sobotu, teda už siedmy deň po sebe. Uviedla to záchranná služba, svedok a monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Obyvatelia sa zabarikádovali v pivniciach a zdravotnícke humanitárne organizácie ostro kritizovali útoky na desiatky nemocníc. Navyše, OSN žiadala prímerie vo Východnej Ghúte, jedinej veľkej povstaleckej bašte v blízkosti hlavného mesta Damask.

Sýrska armáda sa zatiaľ k najnovšej situácii nevyjadrila.

Vláda v Damasku a Rusko, jej spojenec, tvrdia, že svoje útoky cielia iba na militantov. Vyhlásili tiež, že sa snažia zastaviť mínometné útoky na Damask a obviňujú povstalcov vo Východnej Ghúte zo zadržiavania ľudí a ich využívania ako ľudské štíty.

Zosilnenie raketovej paľby, delostrelecké ostreľovanie a nálety zabili od nedeľného večera takmer 500 ľudí, uviedlo SOHR. Medzi mŕtvymi je aj vyše 120 detí.

SOHR dodalo, že nálety zasiahli v sobotu mestá Dúmá, Hammúríja i ďalšie, nachádzajúce pri Damasku, a zabili 29 ľudí.

Keď sa bomby sypali na zem, niektoré zasiahli pohotovostné strediská a vozidlá záchranných služieb, keď sa práve záchranári zo všetkých síl snažili vytiahnuť ľudí z trosiek, povedal Mahmúd. "Ak budeme musieť bežať po vlastných nohách a vyhrabávať ľudí holými rukami, aj tak prídeme," dodal.

Zosilnenie raketovej paľby, delostrelecké ostreľovanie a nálety zabili od nedeľného večera takmer 500 ľudí, uviedlo SOHR. Medzi mŕtvymi je aj vyše 120 detí.
Foto: TASR/AP

OSN oznámila, že takmer 400.000 ľudí žije vo Východnej Ghúte - čo je skupina satelitných miest a fariem pri Damasku od roku 2013 obliehaných vládou - bez dostatku potravín a liekov.

Bezpečnostná rada OSN v piatok odložila hlasovanie o návrhu rezolúcie, ktorá žiada 30-dňové prímerie po celej Sýrii, aby tam bolo možné doručiť humanitárnu pomoc a evakuovať odtiaľ ťažko ranených.

Pätnásťčlenná rada bude o rezolúcii hlasovať v sobotu.