Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel francúzsky fotograf, ktorého zranila črepina granátu v Sýrii

Bez popisu Foto: TASR/AP

Voisinove fotografie publikovali významné francúzske a britské noviny, v januári spolupracoval s francúzskou tlačovou agentúrou AFP, pre ktorú urobil snímky z Aleppa.

Paríž 24. februára (TASR) - Francúzsky nezávislý fotograf Olivier Voisin, ktorý bol vo štvrtok vážne zranený v Sýrii, zomrel na následky zranení po operácii v Turecku. Informovalo o tom dnes francúzske ministerstvo zahraničných vecí.


Tridsaťosemročný Voisin utrpel zranenia hlavy a ramien od črepiny delostreleckého granátu, ktorý explodoval v jeho blízkosti pri severosýrskom meste Idlib. Tureckí lekári operovali Voisina v piatok v pohraničnom meste Antakya, uviedla spravodajská televízia France 24.

Voisinove fotografie publikovali významné francúzske a britské noviny, v januári spolupracoval s francúzskou tlačovou agentúrou AFP, pre ktorú urobil snímky z Aleppa.

Okrem Sýrie pokrýval Voisin aj aktuálne dianie v Líbyi, Somálsku, Brazílii, Keni, Spojených štátoch a na Haiti. Voisin sa narodil v Južnej Kórei, ale adoptovala ho francúzska rodina.

Boje v Sýrii dnes pokračovali s nezmenšenou intenzitou. Sýrska povstalci začali v blízkosti Aleppa nový útok na vládny komplex, ktorého súčasťou je policajná akadémia, pričom nasadili aj ukoristené tanky. Armáda pokračovala v leteckých úderoch proti opozičným silám.

Podľa opozičných médií zahynulo pri dnešných útokoch sýrskych bezpečnostných síl najmenej 70 ľudí, väčšinou na predmestiach Damasku a v Aleppe. Neznámi páchatelia zastrelili v jeho aute v Damasku sýrskeho herca Jásina Bakúša, informovala televízia al-Arabíja.