Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ďalší civilisti opustili oblasť východnej Ghúty, armáda tam postupuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Televízne zábery zachytávali malú skupinu mužov, žien a detí, ktorí podľa mediálnych informácií v pondelok opustili mestečko Madjará vo východnej Ghúte.

Bejrút/Damask 12. marca (TASR) - Ďalšia skupina sýrskych civilistov v pondelok opustila povstalcami ovládanú oblasť východnej Ghúty na okraji metropoly Damask a využila pri tom koridor vytvorený sýrskou armádou. Informovala o tom sýrska štátna televízia.

Televízne zábery zachytávali malú skupinu mužov, žien a detí, ktorí podľa mediálnych informácií v pondelok opustili mestečko Madjará vo východnej Ghúte. Túto obec dobyli sýrski vojaci v nedeľu, pripomenula agentúra AP.

Sýrske vládne sily počas bleskových víkendových útokov rozdelili východnú Ghútu na dve časti a zasadili tak vážny úder povstalcom; zároveň však hrozí, že už aj tak zúfalá situácia v spomínanej oblasti na prahu sýrskeho hlavného mesta Damask sa zhorší.

Sýrska armáda úspešnými víkendovými bojovými akciami tiež odrezala mestá Dúmá a Harastá od zvyšku východnej Ghúty, takže obyvatelia v ich vnútri ďalej trpia pod ešte väčším tlakom.

OSN odhaduje, že ochromujúce obliehanie vo východnej Ghúte musí znášať takmer 400.000 civilistov.