Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Svetový humanitárny deň pripomína tragédiu v Bagdade,uplynulo 20 rokov

Na archívnej snímke námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. Foto: TASR/AP

"Svetový humanitárny deň a bombový útok na hotel Canal bude pre mňa a mnohých ďalších vždy dňom zmiešaných a stále čerstvých emócií," vyhlásil námestník generálneho tajomníka OSN Martin Griffiths.

New York 18. augusta (TASR) - Pred 20 rokmi, 19. augusta 2003, zomrelo pri útoku samovražedného atentátnika na hotel Canal v Bagdade, v ktorom sa nachádzala iracká centrála Organizácie Spojených národov (OSN), 22 osôb vrátane 18 pracovníkov OSN. Medzi obeťami bol aj vtedajší vysoký komisár OSN pre ľudské práva a zároveň osobitný vyslanec pre Irak Sérgio Vieira de Mello.

Na ich pamiatku vyhlásilo v decembri 2008 Valné zhromaždenie OSN 19. august za Svetový humanitárny deň (World Humanitarian Day) alebo tiež Svetový deň humanitárnych pracovníkov. Prvýkrát sa oficiálne pripomínal 19. augusta 2009.

"Svetový humanitárny deň a bombový útok na hotel Canal bude pre mňa a mnohých ďalších vždy dňom zmiešaných a stále čerstvých emócií," vyhlásil pred tohtoročným Svetovým humanitárnym dňom námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

Humanitárni pracovníci, či už profesionáli alebo dobrovoľníci z nevládneho sektora, štátnych inštitúcií a medzinárodných organizácií, poskytujú pomoc miliónom ľudí na celej planéte. Pracujú v bojových zónach a rizikových oblastiach prírodných katastrof, pričom riskujú svoje životy.

Podľa údajov OSN od začiatku tohto roka zomrelo na celom svete 62 humanitárnych pracovníkov, ďalších 34 uniesli a 84 ich utrpelo zranenia. Vlani dosiahol celkový počet obetí z radov humanitárnych pracovníkov 116. Za najrizikovejšie miesto výkonu ich práce sa už niekoľko rokov považuje Južný Sudán, nasleduje Sudán, Stredoafrická republika, Mali, Somálsko, Ukrajina a Jemen.

Svetový humanitárny deň je venovaný práve humanitárnym pracovníkom, ktorí pri pomoci iným riskovali a často aj prišli o život. V súčasnosti potrebuje podľa OSN pomoc takmer 250 miliónov ľudí, čo je desaťkrát viac ako v roku 2003.

Každý rok sa tento deň zameriava na inú tému. Tento rok sa spája s pripomenutím si dvadsiateho výročia útoku na sídlo OSN v Bagdade.

Tohtoročným Svetovým humanitárnym dňom chcú humanitárni pracovníci ukázať, že stoja bok po boku s ľuďmi, ktorým slúžia bez ohľadu na to, komu a na akom mieste.

"Humanitárnych pracovníkov spája spoločná misia s cieľom zachraňovať a chrániť životy. Nikdy nezľavia z humanitárnych princípov a vždy sa budú snažiť robiť tie najlepšie rozhodnutia pre ľudí, ktorým slúžia. Našimi základnými princípmi sú ľudskosť, nestrannosť, neutralita a nezávislosť. Pripojte sa k našej kampani a zistite viac o týchto zásadách, ktorými sa riadi činnosť humanitárnych pracovníkov," zdôrazňuje sa na stránke Organizácie Spojených národov.


Zdroj: https://www.un.org/en/observances/humanitarian-day, https://www.worldhumanitarianday.org