Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Švédsky premiér má obavy pre úniky informácií z polície

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Švédsko sa v uplynulých rokoch usiluje zvládnuť nárast násilia, keď kriminálne gangy v krajine medzi sebou bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami.

Štohkolm 30. apríla (TASR) - Švédsky premiér Ulf Kristersson v pondelok pripustil, že má obavy v súvislosti s "veľmi závažnými" tvrdeniami, že cez zamestnancov tamojšej polície unikajú informácie k členom zločineckých gangov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Švédsko sa v uplynulých rokoch usiluje zvládnuť nárast násilia, keď kriminálne gangy v krajine medzi sebou bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Týždenne pritom z krajiny hlásia bombové útoky či streľby.

Vyjadrenia Kristerssona prišli po správe švédskeho denníka Dagens Nyheter (DN) o viacerých prípadoch, keď zamestnanci polície prezradili citlivé informácie o prebiehajúcom vyšetrovaní zločincom.

V niektorých prípadoch boli dokonca zamestnanci polície údajne aj v intímnom vzťahu s členmi gangov, ktorým informácie posúvali, píše AFP.

Denník, ktorý priniesol tieto informácie v priebehu víkendu, ďalej uviedol, že v štyroch takýchto prípadoch únikov nasledovali odvetné útoky vrátane vrážd. Najmenej 30 zamestnancov je v polícii z rôznych dôvodov považovaných za "bezpečnostné riziko", pričom buď rezignovali, alebo boli prinútení k odchodu, napísal denník.

Podľa DN začali kriminálnici v niektorých prípadoch "sexuálne vzťahy so strategicky vybranými zamestnancami polície".

Premiér Kristersson v pondelok pre agentúru TT uviedol, že ide o "veľmi znepokojivú informáciu". "Je tu množstvo veľkých hrozieb a jednou z nich je pokles dôvery v políciu, keď človek nadobudne dojem, že na infiltráciu orgánov činných v trestnom konaní sa používajú mafiánske metódy," dodal.

Zároveň podotkol, že len na základe počiatočnej správy nemôže jednoznačne povedať, či to predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, alebo nie. "Už len číre podozrenie tohto typu väzieb je však škodlivé," citovala Kristerssona agentúra AFP.