Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vo švédskom Örebro horela mešita, polícia má podozrivého podpaľača

Na snímke hasiči hasia požiar mešity v meste Örebro ležiacom západne od Štokholmu 26. septembra 2017. Foto: TASR/AP

Hasiči dostali správu o požiari krátko po druhej hodine po polnoci. Zranenia neutrpela žiadna osoba. Niektoré časti mešity oheň úplne zničil.

Štokholm 26. septembra (TASR) - V súvislosti s dnešným požiarom sunnitskej mešity vo švédskom meste Örebro, ležiacom západne od Štokholmu, zadržala tamojšia polícia jedného muža. Je podozrivý z podpaľačstva, informovala agentúra DPA.

Hasiči dostali správu o požiari krátko po druhej hodine po polnoci. Zranenia neutrpela žiadna osoba. Niektoré časti mešity oheň úplne zničil.

Hovorca polície mesta Örebro Bo Andersson na tlačovej konferencii oznámil, že "momentálne nevidíme žiadny politický ani náboženský motív zločinu". O podozrivom mužovi Andersson povedal len toľko, že sa narodil v roku 1997. Zadržali ho zruba sedem hodín po vypuknutí požiaru.

Spomínaná mešita je najväčšou v meste. Nachádza sa vo štvrti Vivalla, v ktorej žije veľký počet prisťahovalcov, a mesačne ju navštívi približne 10.000 ľudí z 20 krajín.

"Dnes je deň smútku pre všetkých moslimov v Örebre," vyhlásil Jamal Lamhamdi, riaditeľ nadácie, ktorá mešitu spravuje.

Mešita sa stala terčom útoku aj v roku 2014, keď dosiaľ nezistený páchateľ hodil na ňu fľašu s horľavou kvapalinou. K požiaru však nedošlo.