Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Švédska Kráľovská akadémia ľutuje predčasné zverejnenie laureátov

Na snímke laureát Nobelovej ceny za chémiu 2023 a americký vedec Louis E. Brus. Foto: TASR - AP

"Je to veľmi poľutovaniahodné. Hlboko ľutujeme, čo sa stalo," uviedol generálny tajomník švédskej kráľovskej akadémie Hans Ellegren.

Štokholm 4. októbra (TASR) - Švédska Kráľovská akadémia vied sa v stredu ospravedlnila za chybu, v dôsledku ktorej boli mená laureátov Nobelovej ceny za chémiu zverejnené niekoľko hodín pred oficiálnym oznámením. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Je to veľmi poľutovaniahodné. Hlboko ľutujeme, čo sa stalo," uviedol generálny tajomník švédskej kráľovskej akadémie Hans Ellegren. Dodal, že tlačové vyhlásenie bolo švédskym médiám zaslané z doteraz nezistených dôvodov.

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2023 udelili v stredu americkým chemikom Moungimu Bawendimu a Louisovi Brusovi a rusko-americkému vedcovi Alexejovi Ekimovi za objav a syntézu kvantových bodiek (quantum dots).

Ešte pred oficiálnym oznámením svetové médiá upozornili na predčasný únik mien laureátov Nobelovej ceny za chémiu, keď Švédska akadémia niekoľko hodín pred oficiálnym oznámením poslala švédskym médiám e-mail s tlačovým vyhlásením o laureátoch.

Predseda Nobelovej komisie pre chémiu Johan Aqvist v reakcií v stredu ráno uviedol, že išlo o chybu švédskej Kráľovskej akadémie vied, pretože v tom čase ešte o laureátoch nebolo rozhodnuté. Nositeľov by totiž mali oznámiť len niekoľko minút po stretnutí komisie, ktorá o nich rozhodne.