Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Hillary Clintonová očakáva skoré rozširovanie NATO

Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je jasné, na ktorom summite NATO by sa 28-členná aliancia mohla rozšíriť.

Chicago 21. mája (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes uviedla, že očakáva skoré rozširovanie NATO. Podľa jej slov by mal byť summit v Chicagu posledným, na ktorom neprijali nových členov.

Na summite v Chicagu sa zúčastnili aj ministri zahraničných vecí z krajín, usilujúcich sa o členstvo v NATO - Gruzínska, Macedónska, Čiernej Hory, ako aj Bosny a Hercegoviny.

Zatiaľ nie je jasné, na ktorom summite NATO by sa 28-členná aliancia mohla rozšíriť. Šéfka americkej diplomacie poznamenala, že vyhliadky na členstvo v NATO sú pre uchádzačov "mocnou motiváciou" na reformy.

Clintonová dodala, že podľa jej názoru Macedónsko splnilo rozhodujúce kritériá na členstvo v NATO. Krajina sa však nemôže stať členom aliancie kvôli sporu s Gréckom o názov štátu, pripomína tlačová agentúra DPA.

Zároveň Clintonová vyzvala obe krajiny - Grécko i Macedónsko - aby svoj spor urovnali a bývalá juhoslovanská republika sa tak mohla stať členom aliancie čo najrýchlejšie.

Gruzínsko uskutočnilo demokratické reformy, poznamenala DPA. Vstup krajiny do Severoatlantickej aliancie je však sporný pre nevyriešený konflikt s Ruskom. Čierna Hora, a tiež Bosna a Hercegovina, majú ešte k vstupu do NATO ďaleko, tvrdí DPA.