Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd vo Venezuele poslal opozičného politika do vojenskej väznice

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Európska únia a Limská skupina vo štvrtok odsúdili Zambranovo zatknutie, ktorým podľa nich došlo k porušeniu venezuelskej ústavy.

Caracas 10. mája (TASR) - Venezuelský najvyšší súd v piatok nariadil, aby bol zadržaný podpredseda parlamentu Edgar Zambrano umiestnený do predbežnej väzby vo vojenskej väznici v hlavnom meste Caraca. Informovala o tom agentúra AFP.

Zambrana, ktorý je druhým najvyšším predstaviteľom opozíciou ovládaného Národného zhromaždenia, zatkli v stredu venezuelské bezpečnostné sily. Vyšetrujú ho pre podozrenie z vlastizrady a podnecovania vzbury.

Zambrano je jedným z deviatich politikov, ktorí sa objavili po boku opozičného vodcu Juana Guaidóa, keď 30. apríla bezúspešne vyzýval armádu na zosadenie prezidenta Nicolása Madura.

Európska únia a Limská skupina vo štvrtok odsúdili Zambranovo zatknutie, ktorým podľa nich došlo k porušeniu venezuelskej ústavy.

Napätie vo Venezuele sa stupňuje od 23. januára, keď sa predseda parlamentu Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta. Najnovší pokus o prevrat odštartoval dvojdňové potýčky bezpečnostných síl s demonštrantami, ktoré si vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených.