Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd v Holandsku povolil vrahovi politika Fortuyna emigrovať do Nemecka

Na snímke politik Pim Fortuyn. Foto: TASR/AP

Odsúdený Volkert van der Graaf sa na súd obrátil pred dvoma týždňami, pričom ako dôvod svojej žiadosti uviedol, že podmienka navštevovať probačný úrad mu bráni v emigrácii.

Haag 29. mája (TASR) - Holandský súd v utorok rozhodol, že muž, ktorý bol odsúdený za vraždu holandského populistického politika Pima Fortuyna, sa nemusí každý týždeň hlásiť na probačnom úrade a môže sa odsťahovať do zahraničia. S odvolaním sa na súdne rozhodnutie o tom v utorok informovali holandské médiá.

Odsúdený Volkert van der Graaf sa na súd obrátil pred dvoma týždňami, pričom ako dôvod svojej žiadosti uviedol, že podmienka navštevovať probačný úrad mu bráni v emigrácii. Tento 48-ročný muž predtým deklaroval, že chce žiť v Nemecku. Hlásenie sa u probačného úradníka mu emigráciu znemožňovalo, tvrdil.

Súd v zdôvodnení svojho utorňajšieho rozhodnutia uviedol, že koná v súlade s odporúčaniami holandského inštitútu pre forenznú psychiatriu (NIFP). Ten dospel k záveru, že probačný dohľad už nie je potrebný, keďže riziko, že by sa Van der Graaf opäť dopustil recidívy, je veľmi malé a nemá ani žiadne psychické ochorenie.

Van der Graafa prepustili z väzenia v máji roku 2014, keď absolvoval dve tretiny z 18-ročného trestu a podľa zvyklostí holandského justičného systému mal právo na predčasné prepustenie. Počas výkonu trestu sa totiž nedopustil žiadneho priestupku a nebezpečenstvo, že sa činu, za ktorý bol odsúdený, dopustí znovu, bolo podľa stanoviska ministerstva spravodlivosti zanedbateľné.

Van der Graaf, aktivista za práva zvierat a ekologický radikál, v roku 2002 len deväť dní pred parlamentnými voľbami zavraždil politika Pima Fortuyna.

Fortuyn, profesor sociológie, ako prvý povojnový holandský politik otvorene bránil diskrimináciu a v roku 1997 vydal knihu Proti islamizácii našej kultúry. Jeho vražda vyvolala v Holandsku šok a ovplyvnila politickú scénu. Fortuynova strana totiž po jeho smrti zabodovala vo voľbách a istý čas bola súčasťou vládnej koalície.