Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Súd posúdi nárok Šokina na vrátenie funkcie generálneho prokurátora

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šokin pôsobil ako generálny prokurátor Ukrajiny od 10. februára 2015 do 3. apríla 2016.

Kyjev 26. septembra (TASR) - Kasačný súd Najvyššieho súdu Ukrajiny posúdi nárok bývalého generálneho prokurátora Viktora Šokina na jeho opätovné dosadenie do funkcie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Interfax-Ukrajina.

Súdne konanie je naplánované na 3. októbra. Šokin vo svojej žalobe voči bývalému prezidentovi Petrovi Porošenkovi a parlamentu žiada "preskúmanie súdneho rozhodnutia na základe nových okolností". Podstatou žaloby je "uznať nezákonnosť veci a zrušiť rozhodnutie súdu".

Šokin pôsobil ako generálny prokurátor Ukrajiny od 10. februára 2015 do 3. apríla 2016. Svoje prepustenie administratívne napadol, ale súd to zamietol.

Šokin sa v médiách spomína v súvislosti s vyšetrovaním ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma, v predstavenstve ktorej sedel syn bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena. Šokin bol údajne prepustený z funkcie generálneho prokurátora z dôvodu svojho "zásadného stanoviska k tejto otázke a jeho neochoty zastaviť vyšetrovanie", dodala agentúra Interfax-Ukrajina.

Americký časopis The Atlantic na svojej internetovej stránke v článku s názvom "The Biden Doctrine" z 22. augusta 2016 píše, že Joe Biden opísal svoju konverzáciu "s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorého nazýva 'Petro', v ktorej vyzval Porošenka, aby prepustil skorumpovaného generálneho prokurátora, lebo uvidí stiahnutie sľúbenej pôžičky pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy dolárov. 'Petro, nedostaneš svoje miliardy dolárov,' spomenul Biden, čo mu povedal. 'Je to v poriadku, môžete si nechať generálneho (prokurátora). Len pochopte, nezaplatíme, ak to urobíte.' Porošenko úradníka prepustil".

Biely dom v stredu zverejnil hrubý prepis júlového rozhovoru prezidenta Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorého nabádal k spolupráci pri vyšetrovaní obchodných aktivít bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera, súvisiacich s Ukrajinou.

Biden je významným politikom Demokratickej strany, ktorý chce kandidovať proti Trumpovi v budúcoročných prezidentských voľbách.

Trump čelí podozreniu, že zneužil svoje postavenie a z vnútropolitických dôvodov vyvíjal nátlak na Zelenského. Demokrati tvrdia, že pomocou zahraničnej vlády chcel uškodiť Bidenovi a ovplyvniť tak volebnú kampaň.

V súvislosti s týmito obvineniami spustila Demokratická strana prípravy na proces impeachmentu, ktorý má viesť k odvolaniu prezidenta Trumpa z funkcie.