Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súd vyniesol oslobodzujúci verdikt v kauze pádu žeriavu v Mekke

Záchranári zasahujú na mieste, kde sa zrútil žeriav pri Veľkej mešite v Mekke 11. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Žeriav vážiaci 1350 ton sa 11. septembra 2015 za silného vetra zrútil na Veľkú mešitu v Mekke.

Rijád 1. októbra (TASR) - Saudskoarabský súd zbavil dnes obžaloby 13 osôb, ktoré čelili obvineniam v súvislosti s tragickým pádom žeriavu v Mekke spred dvoch rokov. O život vtedy prišlo 111 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Súdny proces so skupinou obžalovaných, ktorí čelili obvineniam z nedbalosti, poškodenia verejného majetku a nedodržania bezpečnostných predpisov, sa začal vlani v auguste.

Súd v Mekke napokon - vzhľadom na nedostatok dôkazov - vyniesol oslobodzujúci verdikt, proti ktorému je ešte možné sa odvolať, informovala agentúra DPA.

Medzi 13 obžalovanými boli šiesti občania Saudskej Arábie; zvyšok predstavovali cudzinci. Obvineniam čelila aj spoločnosť Binladen Group, ktorá mala na starosti stavebné práce v komplexe Veľkej mešity.

Žeriav vážiaci 1350 ton sa 11. septembra 2015 za silného vetra zrútil na Veľkú mešitu v Mekke, na ktorej nádvorí sa nachádza najposvätnejšie miesto islamu Kába. Kusy betónu popadali na veriacich vo vnútri mešity.

K tragédii došlo niekoľko dní pred začiatkom výročnej moslimskej púte hadždž. Medzi 111 mŕtvymi boli občania 12 krajín; najviac obetí pochádzalo z Bangladéša a Egypta. Počet zranených, medzi ktorými bolo množstvo Pakistancov a Indonézanov, sa vyšplhal na takmer 400.