Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Súd rieši otázku „mobilných“ voličov po žalobe EK na Česko a Poľsko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zákony v Poľsku a Česku priznávajú právo stať sa členom politickej strany len štátnym príslušníkom daného štátu.

Brusel/Luxemburg 11. januára (TASR) - Generálny advokát Súdneho dvora EÚ Richard de la Tour vo štvrtok v Luxemburgu vyhlásil, že Poľsko a Česká republika porušili právo Únie vo volebných veciach. Odopreli totiž občanom EÚ, ktorí nie sú štátnymi príslušníkmi týchto štátov, ale majú v týchto štátoch bydlisko, právo stať sa členmi politickej strany. Informuje o tom spravodajca TASR.

Zákony v Poľsku a Česku priznávajú právo stať sa členom politickej strany len štátnym príslušníkom daného štátu. Podľa zistenia Európskej komisie si ostatní občania EÚ nemôžu uplatniť právo byť volený v komunálnych a európskych voľbách za rovnakých podmienok ako poľskí a českí štátni príslušníci. Ide podľa nej o diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti, čo je nezlučiteľné s článkom 22 Zmluvy o fungovaní EÚ (ZFEÚ). Preto podala na Súdny dvor EÚ žaloby proti Poľsku a Českej republike.

Advokát De la Tour upozornil, že aj keď členstvo v politickej strane patrí do právomoci členských štátov, musia pri výkone tejto právomoci dodržiavať právo EÚ. To znamená, že každý "mobilný" občan EÚ musí mať možnosť uplatniť svoje právo byť volený v komunálnych a európskych voľbách za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci krajiny, kde sa usadil.

Generálny advokát zastáva názor, že "mobilný" občan Únie, ktorý nemôže kandidovať ako člen politickej strany, má zníženú šancu byť zvolený v komunálnych alebo európskych voľbách oproti štátnym príslušníkom krajiny, kde žije. "Mobilní" občania EÚ môžu kandidovať len ako nezávislí kandidáti. Ich členstvo v politickej strane, s cieľom zaručiť ich právo byť volený v komunálnych a európskych voľbách, takisto nemôže ohroziť národnú identitu Poľska ani Českej republiky.

Súdny dvor EÚ nie je viazaný návrhmi generálnych advokátov. Ich úlohou je nezávisle navrhnúť súdu právne riešenie veci, ktorá im bola pridelená. Sudcovia Súdneho dvora EÚ potom o nich rozhodujú.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)