Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Strelec z Nevadskej univerzity mal podľa polície finančné problémy

Adam Garcia, viceprezident pre verejné služby a riaditeľ polície UNLV, hovorí o smrteľnej streľbe v areáli Nevadskej univerzity v Las Vegas počas tlačovej konferencie na veliteľstve mestskej polície v Las Vegas v stredu 6. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Motív útoku zatiaľ nie je známy, podľa miestnych úradov však hlavným terčom útoku neboli študenti.

Las Vegas 8. decembra (TASR) - Útočník, ktorý v stredu v areáli Nevadskej univerzity v Las Vegas zastrelil troch pedagogických zamestnancov a ďalšieho zranil, bol akademik s finančnými problémami. Odmietli ho zamestnať viaceré vysokoškolské inštitúcie v americkom štáte Nevada. Uviedla to vo štvrtok miestna polícia. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Policajti zasahovali pri streľbe v areáli Nevadskej univerzity (UNLV) v stredu okolo obeda miestneho času (21.00 h SEČ), útočníka smrteľne postrelili. Polícia podozrivého strelca identifikovala ako 67-ročného Anthonyho Jamesa Polita, ktorý mal záznam v registri trestov.

Motív útoku zatiaľ nie je známy, podľa miestnych úradov však hlavným terčom útoku neboli študenti.

Vyšetrovatelia zistili, že Polito pred streľbou navštívil poštu a odoslal 22 listov zamestnancom rôznych amerických univerzít. Dodali, že útočník mal zoznam ľudí z UNLV a fakulty na univerzite v meste Greenville v Severnej Karolíne, kde v rokoch 2001 až 2017 učil. Obete stredajšej streľby na danom zozname neboli.

Úradom sa podarilo zaistiť, aby listy neboli doručené svojim adresátom. Najmenej v jednom z nich bol nájdený podozrivý biely prášok, uviedla polícia.

Pri útoku prišli o život traja pedagógovia vrátane dvoch profesorov, napísala agentúry AP s odvolaním na UNLV. Ďalší pedagóg utrpel zranenia, jeho stav je naďalej vážny, informovala polícia.