Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Strelec v Štrasburgu vykrikoval: Alah je veľký

Záchranné zložky zasahujú po útoku na vianočnom trhu vo francúzskom meste Štrasburg 11. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Prokurátor potvrdil, že francúzske bezpečnostné zložky viedli na tohto muža spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie i z možného napojenia na teroristické bunky.

Štrasburg 12. decembra (TASR) - Muž, ktorý v utorok večer spustil paľbu do ľudí v blízkosti vianočných trhov v Štrasburgu, podľa výpovedí svedkov vykrikoval "Alláhu akbar!", čo v preklade znamená "Boh je veľký". Na tlačovej konferencii o tom v stredu informoval parížsky prokurátor Rémy Heitz.

Ďalej uviedol, že polícia v noci na stredu zadržala štyri osoby napojené na hlavného podozrivého zo spáchania tohto útoku.

Prokurátor spresnil, že strelcom bol zrejme Chérif C., narodený 24. februára 1989 v Štrasburgu, ktorý bol pre políciu aj justíciu ako mnohonásobný delikvent "veľmi známou" osobou. V minulosti bol odsúdený nielen vo Francúzsku, ale aj v Nemecku a Švajčiarsku.

Heitz potvrdil, že francúzske bezpečnostné zložky viedli na tohto muža spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie i z možného napojenia na teroristické bunky. Uviedol tiež, že prípad prevzala parížska prokuratúra, ktorá sa špecializuje na prípady súvisiace s terorizmom.

Na tlačovej konferencii Heitz spresnil, že útočník bol vyzbrojený strelnou zbraňou a nožom. Svedkovia počuli, ako počas útoku kričí "Alláhu akbar!". Strieľal aj na vojakov, ktorí na ulici hliadkovali v rámci operácie Sentinelle a ktorí streľbu opätovali, pričom ho zranili do ramena.

Páchateľ následne z miesta činu ušiel. Použil na to taxík, ktorého vodiča žiadal, aby ho odviezol do štvrte Neuhof.

Podľa prokurátora muž taxikárovi povedal, že v utorok ráno polícia uňho doma urobila bytovú prehliadku a našla tam granát. Práve tieto informácie vyšetrovateľom pomohli identifikovať páchateľa streľby v Štrasburgu.

Pri vystupovaní z taxíka muž opäť narazil na policajnú hliadku a znova došlo k prestrelke. Momentálne je podozrivý stále na úteku.

Heitz na tlačovej konferencii informoval, že pri útoku v Štrasburgu zahynuli dve osoby a ďalšia je stave mozgovej smrti. Zranených bolo 12 osôb, pričom stav šiestich z nich je veľmi vážny.