Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Strelec, ktorý vlani útočil v mešite v Québecu, priznal svoju vinu

Na archívnej snímke eskortujú Alexandre Bissonnettea obvineného zo 6-násobnej vraždy v mešite v Quebecu, Kanada, 30.1. 2017. Foto: TASR AP

Bissonnette je obvinený zo šesťnásobnej vraždy prvého stupňa a šesťnásobného pokusu o vraždu.

Québec 28. marca (TASR) - Univerzitný študent, obvinený zo šesťnásobnej vraždy, ktorej sa mal dopustiť vlani v januári v islamskom kultúrnom centre v kanadskom meste Québec, priznal na súde svoju vinu. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Obvinený 28-ročný Alexandre Bissonnette ešte v pondelok ráno tvrdil, že je vo všetkých 12 bodoch obžaloby nevinný, popoludní však svoju vinu priznal. Sudca Francois Huot toto priznanie najprv odmietol akceptovať z dôvodu čakania na jeho psychiatrický posudok, aby sa uistil, že si Bissonnette plne uvedomuje dôsledky svojho konania. V stredu však jeho priznanie viny prijal.

Bissonnette je obvinený zo šesťnásobnej vraždy prvého stupňa a šesťnásobného pokusu o vraždu. Týchto činov sa mal dopustiť pri streľbe v Islamskom kultúrnom centre v Québecu (Centre culturel Islamique de Québec), využívanom ako mešita, kam vtrhol vlani 29. januára počas nedeľňajších večerných modlitieb. V centre bolo v tom čase vyše 50 ľudí. Streľba si vyžiadala šesť mŕtvych vo veku 39-60 rokov.

Bissonnette uviedol, že sa priznal, aby sa "vyhol procesu" a pozostalí jeho obetí "nemuseli túto tragédiu prežívať znova". Na predbežnom pojednávaní tiež tvrdil, že si uvedomuje, že mu teraz hrozí až 150 rokov väzenia.

"Každú minútu môjho života trpko ľutujem, čo som spravil, životy, ktoré som zničil, bolesť a utrpenie, ktoré som spôsobil mnohým ľuďom, vrátane členov mojej vlastnej rodiny. Hanbím sa za to, čom som urobil," povedal Bissonnette na súde.

Bissonnette žil podľa svojho facebookového profilu, ktorý bol medzičasom zablokovaný, na québeckom predmestí Cap-Rouge. Študoval antropológiu a politológiu na Université Laval, ktorá je najstaršou vysokou školou s francúzskym vyučovacím jazykom v Severnej Amerike a navštevuje ju 42.500 študentov.

Jeho útok Kanadu šokoval, pretože zákony týkajúce sa držby zbraní sú v tejto krajine prísnejšie než v susedných Spojených štátoch. V samotnom Québecu, ktorý má niečo málo cez 500.000 obyvateľov, došlo v roku 2015 iba k dvom vraždám.