Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO nechce Rusko po útoku na Skripaľa izolovať

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia minulý týždeň vyhostila sedem diplomatov z ruskej misie pri NATO a informovala, že po útoku zníži maximálny počet pracovníkov tejto delegácie z 30 na 20.

Ottawa 5. apríla (TASR) - Zámerom NATO nie je Rusko po útoku na bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru izolovať. Aliancia však musela nejako zakročiť a ukázať svoju nespokojnosť s Moskvou. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, o ktorom informovala agentúra Reuters.

Severoatlantická aliancia minulý týždeň vyhostila sedem diplomatov z ruskej misie pri NATO a informovala, že po útoku zníži maximálny počet pracovníkov tejto delegácie z 30 na 20.

Západ tvrdí, že za incidentom, pri ktorom bol podľa obvinení Británie nervovoparalytickou látkou novičok otrávený ruský exšpión, stojí Rusko. Kremeľ však tieto obvinenia popiera, žiada od Spojeného kráľovstva ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.

"Pokračujeme v snahách o zlepšenie vzťahov s Ruskom, pretože Rusko je naším susedom a ním aj zostane. Nesnažíme sa Rusko izolovať," povedal Stoltenberg na univerzite v kanadskej Ottawe.

Generálny tajomník NATO ďalej dodal, že Alianciu znepokojuje asertívnejšie Rusko, ktoré anektovalo Krym, destabilizovalo východnú Ukrajinu, podporilo režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a zasahovalo do záležitostí iných štátov.

"Toto bol dôvod, prečo spojenci NATO reagovali po útoku v Salisbury tak, ako reagovali," vyhlásil Stoltenberg.

V reakcii na otravu Skripaľa, ku ktorej došlo v marci v britskom meste Salisbury, vyhostili členské štáty Európskej únie, USA, Ukrajina a niektoré ďalšie krajiny vyše 140 ruských diplomatov.

Stoltenberg sa stretol aj s kanadským premiérom Justinom Trudeauom, ktorého administratíva po útoku vyhostila štyroch ruských diplomatov.