Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Stíhačka NATO sa priblížila k lietadlu s ruským ministrom obrany

Na archívnej snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP/Pavel Golovkin

Po intervencii ruskej stíhačky Su-27, ktorá bola súčasťou sprievodu ministerského lietadla, sa však stiahli.

Moskva 21. júna (TASR) - Stíhačka NATO sa dnes pokúsila priblížiť k lietadlu, v ktorom cestoval ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Informovala o tom agentúra TASS. Spresnila, že stíhačky NATO sa dnes v priestore nad neutrálnymi vodami Baltického mora pokúšali sprevádzať lietadlo, na ktorého palube bol aj Šojgu.

Po intervencii ruskej stíhačky Su-27, ktorá bola súčasťou sprievodu ministerského lietadla, sa však stiahli, uviedol TASS citujúc svojho spravodajcu, ktorý bol v čase incidentu na palube lietadla spolu s ministrom. Stíhačka F-16 sa následne stiahla.

Lietadlo so Šojgu smerovalo do Kaliningradu, kde sa dnes koná výjazdové zasadnutie vedenia ministerstva obrany, ktoré má byť venované otázkam bezpečnosti v strategicky dôležitom západnom cípe Ruska.

Ruské stíhačky zasahovali nad Baltickým morom aj v utorok, keď sa tam pohybovalo americké špionážne lietadlo RC-135. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že všetky lety ruských stíhačiek nad neutrálnymi vodami Baltického mora sa vykonávajú v súlade s medzinárodnými pravidlami.

Švédsko si predvoláva ruského veľvyslanca, aby vysvetlil incident nad Baltom



Švédska vláda si predvolala ruského veľvyslanca v krajine, aby objasnil incident z pondelka, keď sa ruská stíhačka v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom priblížila k švédskemu špionážnemu lietadlu.

Hovorca švédskej vlády Gunnar Vrang pre agentúru AP uviedol, že schôdzka s veľvyslancom sa uskutoční v blízkej budúcnosti a jednou z tém na nej bude aj incident s ruským lietadlom.

Velenie švédskej armády dnes informovalo, že ruská stíhačka typu Su-27 sa v pondelok priblížila k švédskemu špionážnemu lietadlu, pričom vzdialenosť medzi nimi bola "veľmi malá".

Ruská agentúra TASS citovala vyjadrenie hovorcu švédskeho ministerstva obrany, podľa ktorého "nie je ničím nezvyčajným, keď sa švédske lietadlá letiace plniť nejaký rozkaz identifikujú ruskými. Tentoraz však konanie ruského letca možno označiť za nezvyčajné, okrem iného aj vzhľadom na vzdialenosť medzi oboma lietadlami, ktorá bola extrémne malá."

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ incident z pondelka nekomentovalo.

Tento incident sa odohral v čase rastúceho vojenského napätia v oblasti Baltského mora, kde v poslednom období došlo k viacerým podobným incidentom a kde badať nárast počtu ruských vojenských plavidiel. Posledný takýto incident hlásila dnes ruská strana, ktorá oznámila, že k lietadlu s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu sa počas letu nad Baltským morom nebezpečne priblížila stíhačka NATO. "Zahnala" ju jedna z ruských stíhačiek, ktorá sprevádzala lietadlo s ministrom.