Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Steinmeier a Biden rokovali o pomoci Ukrajine i situácii v Kongrese

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, v strede, máva, keď odchádza po prejave na tlačovej konferencii v nemecko-americkej záhrade priateľstva na National Mall vo Washingtone, piatok 6. októbra 2023. Steinmeier sa pred tlačovou konferenciou stretol v Bielom dome s prezidentom Joeom Bidenom. Foto: TASR/AP

Biden Steinmeiera uistil, že na USA sa dá v tejto oblasti spoľahnúť.

Washington 7. októbra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a šéf Bieleho domu Joe Biden v piatok vyjadrili odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny. Pripomenuli však aj znepokojenie v spojitosti s dianím v americkom Kongrese. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky stanice ZDF.

"Naše partnerstvo je nevyhnutné v našom úsilí riešiť globálne výzvy: od klimatickej zmeny a potravinovej bezpečnosti k obrane demokracie a ľudských práv," uviedol Steinmeier, ktorého vyjadrenia sprostredkovala ZDF. Spojenectvo medzi Berlínom a Washingtonom je podľa jeho slov dôležité aj pre podporu Ukrajincov pri obrane ich krajiny, slobody a budúcnosti.



Biden Steinmeiera uistil, že na USA sa dá v tejto oblasti spoľahnúť. Obaja vyjadrili presvedčenie, že je potrebné vyslať spoločný signál, že Washington a Berlín budú naďalej Ukrajinu podporovať. Nemecký prezident však vyjadril znepokojenie v spojitosti s vývojom situácie v americkom Kongrese, dodáva DPA.

Kongresmani v utorok 3. októbra odvolali z funkcie predsedu Snemovne reprezentantov republikána Kevina McCarthyho. Predchádzala tomu vzbura poslancov z radikálneho krídla Republikánskej strany, ktorí sú proti uvoľneniu dodatočných financií pre Kyjev.

Biden priznal, že ho situácia v Kongrese znepokojuje. Súčasne si však je vedomý, že väčšina poslancov z oboch hlavných politických strán v Snemovni podporuje poskytovanie ďalšej finančnej pomoci Ukrajine.


Steinmeierova návšteva v USA nebola vopred ohlásená, píše DPA a dodáva, že nemecký prezident vo štvrtok dokončil dvojdňovú štátnu návštevu na Kapverdách. Odtiaľ mal zamieriť do Porta v Portugalsku. Biden ho však pozval do USA, kam Steinmeier pricestoval v piatok.

Steinmeier sa vo Washingtone stretol aj s riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom. Rokovali o súčasných konfliktoch a zmenách v oblasti geopolitiky. Nemecký prezident však podrobnosti neposkytol.