Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Za podpálenie ambasády USA v Belehrade padli podmienečné tresty

Ľudia čakajú pred súdnou sieňou v Belehrade 14. novembra 2017. Za podpálenie americkej ambasády v Belehrade z roku 2008 udelil v utorok srbský súd štyrom ľuďom niekoľkomesačné podmienečné tresty. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo počas nepokojov po vyhlásení nezávislosti Kosova v roku 2008.

Belehrad 14. novembra (TASR) - Za podpálenie americkej ambasády v Belehrade z roku 2008 udelil v utorok srbský súd štyrom ľuďom niekoľkomesačné podmienečné tresty. Troch podozrivých zbavil obvinenia, informovala agentúra AP.

Verdikty padli v opakovanom procese. Ten sa konal po tom, ako vlani odvolací súd zrušil pôvodné rozsudky vynesené v roku 2015. K podpáleniu ambasády došlo počas nepokojov po vyhlásení nezávislosti Kosova v roku 2008.

Podľa utorkového verdiktu súdu sú štyria obžalovaní vinní zo spáchania trestného činu vážneho ohrozenia verejnej bezpečnosti. Toho sa dopustili, keď hádzali kamene a rozbíjali okná na budovu veľvyslanectva, ktorá v dôsledku vhodených zápalných bômb začala horieť.

Súd štyrom previnilcom vymeral podmienečné tresty v trvaní od päť do šesť mesiacov. Ďalej dodal, že na odsúdenie ďalších troch obvinených nebol dostatok dôkazov.

Na archívnej snímke zo 17. septembra 2008 srbská poriadková polícia bráni americké veľvyslanectvo počas zhromaždenia po vyhlásení nezávislosti Kosova v Belehrade.
Foto: TASR/AP

Srbská prokuratúra v súvislosti s nepokojmi osobitne vzniesla obvinenia proti piatim policajným predstaviteľom, ale tento proces ešte nezačal, pripomína agentúra AP.

Stovky nacionalistov vtrhli 21. februára 2008 do ambasády USA v Belehrade protestujúc proti americkej podpore nezávislého Kosova, ktoré sa jednostranne odtrhlo od Srbska. Pri útoku na veľvyslanectvo zahynul jeden z buričov.

Útok na veľvyslanectvo naštrbil vzťahy medzi vtedajšou nacionalistickou vládou Srbska a Washingtonom. Belehrad dodnes odmieta uznať nezávislosť Kosova.