Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Srbsko si pripomína 17 rokov od chorvátskej vojenskej operácie Búrka

Srbský utečenci z Chorvátska ukazujú fotografie nezvestných ľudí počas omše v kostole sv. Marka v Belehrade 4. augusta 2009. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu rozhodol, že Búrka bola "spojenou zločineckou akciou" s cieľom vyhnať Srbov z Kninskej krajiny.

Belehrad 4. augusta (TASR) - Chorvátska vojenská operácia Búrka (Oluja), zameraná proti samozvanej Republike srbskej Krajine (RSK), sa začala pred 17 rokmi - 4. augusta 1995, informoval dnes srbský server vesti-online.com.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu rozhodol, že Búrka bola "spojenou zločineckou akciou" s cieľom vyhnať Srbov z Kninskej krajiny.

Podľa srbských asociácií rodín nezvestných a obetí z RSK prišlo v auguste 1995 o život 1600 ľudí, vyše 250-tisíc vyhnali a osud ďalších zhruba 1000 dodnes nie je známy. Podľa údajov dokumentačno-informatívneho centra Veritas zahynulo počas Búrky dovedna 1205 civilistov, z toho 522 žien a 12 detí.



V pokračovaní Búrky na území Bosny a Hercegoviny, v akcii známej pod názvom Maestral, zabili chorvátske a moslimské jednotky ďalších 655 a vyhnali približne 125.000 srbských obyvateľov, pripomenul spravodajský server RTS.

O deň neskôr, 5. augusta 1995, chorvátska armáda vstúpila do takmer úplne prázdneho a predtým prudko ostreľovaného mesta Knin, kde predtým žilo asi 90 percent srbských obyvateľov. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu odsúdil tento rok bývalého chorvátskeho generála Anteho Gotovinu, ktorý operácii Búrka velil, na 25 rokov väzenia.

V rozsudku bolo potvrdené, že operácia bola združenou zločineckou akciou na čele s vtedajším chorvátskym prezidentom Franjom Tudjmanom, ktorej cieľom bolo vyháňanie srbského obyvateľstva z okolia Kninu. Ďalší chorvátsky generál, Mladen Marčak, dostal za operáciu Búrka 18 rokov väzenia.