Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty sú znepokojené pokutou pre poľskú televíziu TVN24

Demonštranti v poľskej Varšave na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

USA rozhodnutie pokutovať poľskú televíziu vnímajú ako porušenie slobody slova.

Varšava/Washington 13. decembra (TASR) - Spojené štáty sú znepokojené rozhodnutím poľských úradov, ktoré chcú súkromnej televízii TVN24 vyrubiť pokutu za spravodajstvo o demonštráciách spred budovy poľského parlamentu z decembra minulého roku.

USA toto rozhodnutie vnímajú ako porušenie slobody slova, vysvetlila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová, ktorá Poľsko označila za blízkeho spojenca USA a prívrženca demokracie. Nauertová vyjadrila vieru v schopnosť poľskej demokracie zabezpečiť náležitú prácu demokratických inštitúcií a úctu k nim.

Vlani v decembri sa vo Varšave konali masové demonštrácii proti poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi a novej poľskej vláde. Keď sa vedenie parlamentu rozhodlo obmedziť podmienky na prácu novinárov, opoziční poslanci zablokovali prácu Sejmu. Vládni poslanci sa následne stretli v susednej budove, kde prijali celý rad zákonov - vrátane zákona o štátnom rozpočte na rok 2017. Opozícia tieto hlasovania označuje za nelegitímne.

Poľské médiá v utorok informovali, že štátna rada pre rozhlasové a televízne vysielanie v Poľsku nariadila TVN24 zaplatiť pokutu vo výške 352.000 eur, a to za "zaujaté" spravodajstvo z udalostí, ktoré sa 16.-18. decembra 2016 odohrávali pred budovou parlamentu.

Spoločnosť TVN avizovala, že sa proti rozhodnutiu mediálnej rady odvolá. Majiteľom TVN je americký mediálny koncern Scripps Networks Interactive.

Poľská vláda strana Právo a spravodlivosť po svojom víťazstve v parlamentných voľbách v roku 2015 ovládla štátne médiá a teraz sa podľa AP snaží zväčšiť svoju kontrolu aj nad súkromnými médiami.