Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Spojené štáty pripúšťajú stretnutie Trumpa s Putinom v Bielom dome

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kremeľ sa už skôr v pondelok vyjadril, že Trump počas telefonátu Putina pozval.

Washington 3. apríla (TASR) - Americká administratíva v pondelok uviedla, že je prístupná stretnutiu prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským kolegom Vladimirom Putinom. Podľa agentúra AP sa tak zvyšuje šanca, že ruský prezident navštívi prvý raz Washington po vyše desiatich rokoch, aj keď sú vzťahy medzi oboma krajinami narušené.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová povedala, že Biely dom je "jedným z možných miest", o ktorých diskutovali Trump s Putinom počas minulomesačného telefonického rozhovoru. Kremeľ sa už skôr v pondelok vyjadril, že Trump počas telefonátu Putina pozval.



Od tohto telefonátu USA a mnohé európske štáty vyhostili viac ako 150 ruských diplomatov na znak solidarity s Britániou v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v Salisbury. Moskva poprela akúkoľvek účasť na tomto útoku a na vyhostenia odpovedala obdobným spôsobom.

Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov vyjadril v pondelok pred novinármi nádej, že napätie prameniace zo vzájomného vyhosťovania diplomatov nezhatí diskusie o summite.