Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsky kráľ Filip VI. oslavuje 50. narodeniny

Španielsky kráľ Filip VI. Foto: TASR/AP

Oslavy okrúhleho jubilea sa budú konať na pozadí politickej krízy, ktorú vyvolali separatistické ambície regiónu Katalánsko, a snáh kráľovského paláca o získanie podpory verejnosti pre monarchiu.

Madrid 30. januára (TASR) - Španielsky kráľ Filip VI. sa v utorok dožíva 50 rokov. Oslavy okrúhleho jubilea sa však budú konať na pozadí politickej krízy, ktorú vyvolali separatistické ambície regiónu Katalánsko, a snáh kráľovského paláca o získanie podpory verejnosti pre monarchiu, informuje denník El País.

Pozornosť sa sústredí aj na kráľovu staršiu dcéru Leonor (12), dedičku španielskeho trónu. Filip jej totiž v Madride udelí Rad Zlatého rúna, jedno z najvyšších španielskych štátnych vyznamenaní, ktorého tradícia siaha do roku 1430.

Kráľovský palác pri príležitostí Filipových narodenín zverejnil desiatky fotografií a videí, ktoré poskytujú unikátny pohľad do jeho súkromného života po boku manželky Letizie - bývalej televíznej moderátorky - a ich dvoch dcér.

Španielska monarchia bola obnovená v roku 1975 po smrti diktátora Francisca Franca. Filip nastúpil na trón v júni 2014 po tom, ako jeho otec, kráľ Juan Carlos (Ján Karol I.), po 38 rokoch vládnutia poznačeného škandálmi abdikoval zo zdravotných dôvodov. Išlo o prvý prípad za ostatných päť storočí, keď španielsky panovník odstúpil v prospech svojho potomka.

Odovzdanie moci prebehlo rýchlo, aby sa predišlo riskantnej diskusii o zachovaní monarchie.

"Filip môže obnoviť dôstojnosť tejto inštitúcie a správať sa bezchybne, ale ak bude časť obyvateľstva trvať na vypísaní referenda o zachovaní monarchie alebo ustanovení republiky, výsledok nebude istý. Na rozdiel od iných európskych monarchií Španielsko vo svojej DNA nie je monarchistické," tvrdí španielska novinárka Ana Romerová, zaoberajúca sa kráľovským dvorom.