Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový premiér Španielska chce z mauzólea odstrániť Franca

Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pedro Sánchez v pondelok vyhlásil, že Španielsko si nemôže dovoliť symboly, ktoré rozdeľujú jeho obyvateľov.

Madrid 19. júna (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez chce podľa vlastného vyhlásenia odstrániť pozostatky bývalého diktátora Francisca Franca z kontroverzného mauzólea a premeniť danú lokalitu na pamätník zmierenia.

Sánchez v pondelok pre stanicu TVE vyhlásil, že Španielsko "si nemôže dovoliť symboly, ktoré rozdeľujú jeho obyvateľov". Sánchez ako socialistický líder hodlá zmeniť Údolie padlých v pohorí Guadarrama na "mauzóleum pre obete fašizmu". Tvrdí, že to nie je o otváraní rán, ale naopak - o ich zatváraní, informovala agentúra AP.

Po boku Francových pozostatkov je v neoklasicistickom mauzóleu pochovaných viac než 33.000 ľudí, ktorí v rokoch 1936-39 zahynuli na oboch stranách počas španielskej občianskej vojny. Pamätný komplex pozostávajúci z baziliky, monumentálneho kríža a kláštora sa nachádza približne 50 kilometrov severozápadne od Madridu.

Sánchez zmienenú predstavu prezentoval v rámci svojho prvého interview od prevzatia premiérskej funkcie začiatkom mesiaca. Za ministerského predsedu ho zvolili po tom, ako parlament nezvolil predchádzajúcu konzervatívnu administratívu. Sánchez nahradil v kresle šéfa kabinetu Mariana Rajoya.

Svoju novú vládu označil Sánchez za feministickú, progresívnu a proeurópsku. Rajoya, jedného z najdlhšie slúžiacich ministerských predsedov Európy, zosadili po tom, ako neuspel v tajnom hlasovaní o vyslovení dôvery. Podnet na hlasovanie podali socialisti v súvislosti s korupčnou kauzou. Od jesene 2016 stál Rajoy na čele menšinovej vlády.