Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Španielsko je najväčším znečisťovateľom prírody v EÚ

Nahí cyklisti počas demonštrácie v Madride v sobotu 11. júna 2011. Takýmto spôsobom protestovali proti veľkému množstvo áut v meste. Zároveň propagovali väčšie využívanie bicyklov a poukázali na nebezpečenstvo v dôsledku nedostatku pásov pre cyklistov na cestných komunikáciách v španielskej metropole. Foto: TASR/AP

Uvádza sa to v najnovšej správe Agentúry EÚ pre životné prostredie. Madrid a Barcelona sa z urbánneho hľadiska považujú za mestá s najzamorenejším ovzduším únie.

Brusel 13. marca (TASR) – Španielsko je najväčším európskym znečisťovateľom. Uvádza sa to v najnovšej správe Agentúry EÚ pre životné prostredie, ktorá poukázala na to, že Španielsko zlyhalo v troch zo štyroch sledovaných kritérií pri znečisťovaní životného prostredia.

Španielsko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá zlyhala v troch sledovaných oblastiach. Jediné kritérium, ktoré táto krajina uspokojivo splnila, je úroveň oxidu síričitého. Inak získali Španieli smutné prvenstvo v zamorovaní prírody, keď sa zistilo, že krajina produkuje o 53.000 ton viac emisií oxidu dusíka ako je povolené. A tiež vyše 15.400 ton amoniaku nad stanovené limity.

Z urbánneho hľadiska sa za mestá s najzamorenejším ovzduším považujú Madrid a Barcelona, kde hustota dopravy a cestnej premávky významnou mierou prispieva k zhoršeniu tejto situácie. Správa EÚ upozorňuje, že Španielsko nikdy neprikladalo veľký význam zamoreniu zapríčinenému dopravou. A to aj napriek tomu, že zamorenie je hlavnou príčinou okolo 3500 úmrtí ročne iba v Barcelone.

Agentúra EÚ pre životné prostredie vôbec po prvý raz urobila prieskum, kde porovnáva situáciu v jednotlivých členských krajinách.